Άσκηση της Π.Υ "Σεισίχθων 2017"

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30/3/2017 στην Καρδίτσα, η άσκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας "Σεισίχθων 2017" για την αντιμετώπιση συνεπειών από σεισμικό φαινόμενο.
Σύμφωνα με το σενάριο ισχυρός σεισμός εκδηλώνεται το πρωί της Πέμπτης την Καρδίτσα. Στο κτίριο του Εμπορικού Κέντρου εγκλωβίζονται άτομα και ξεσπάει πυρκαγιά. Στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας έχει σημάνει συναγερμός. Στο τόπο του συμβάντος σπεύδουν άμεσα ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Ο χώρος του Εμπορικού Κέντρου που επιλέγει για την διεξαγωγή της άσκησης με ενέργειες κατάσβεσης πυρκαγιάς, έρευνα και διάσωση εγκλωβισμένων στο ερείπια του γκρεμισμένου κτιρίου, είναι ένα από τα κεντρικότατα σημεία της πόλης, που καθημερινά σφύζει από κόσμο.
Σκοπός ήταν να προσομοιάζει η άσκηση όσο το δυνατόν σε πραγματικές συνθήκες, όπως μπορεί να υπάρχουν σε πραγματική εκδήλωση σεισμού σε μια καθημερινή, εργάσιμη μέρα.
Για το λόγο αυτό πέραν μιας μικρής διευθέτησης για τη στάθμευση των εμπλεκόμενων οχημάτων πέριξ του χώρου, δεν έγινε καμία επέμβαση στη λειτουργία της πόλης, των καταστημάτων και γραφείων που λειτουργούν στο χώρο, στην διακοπή της κυκλοφορίας.
Επιδίωξη ήταν την άσκηση να παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την ευαισθητοποίηση και εξοικείωσή τους με αντίστοιχα συμβάντα, αλλά και μαθητές σχολείων που συμμετείχαν σε αντίστοιχο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του 1ου ΕΠΑΛ Καρδίτσας. Γι αυτό και οριοθετήθηκαν χώροι για την παρουσία και παραμονή των πολιτών.
Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Θεσσαλίας και η 8η ΕΜΑΚ, η ΕΛ.ΑΣ. το ΕΚΑΒ, η ΔΕΗ, ο Δήμος Καρδίτσας, η Εταιρεία Φυσικού Αερίου και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας ως παρατηρητής.
Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς έκανε ένα "επαναφρεσκάρισμα" τεχνικών και γνώσεων για αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων στους άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά υπενθύμισε και σε όλους εμάς τους πολίτες ότι ένας πιθανός σεισμός είναι κάπου εκεί στην άκρη και περιμένει το χρόνο του για να μας ξαφνιάσει, δυστυχώς πολλές φορές δυσάρεστα.
 

 

 

sigjrr

 

 

random_31.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1271449
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..3.230.173.188