Σ.Τ.Ο.Π.Π. Δήμου Σοφάδων 19-6-2020

Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σοφάδων, για την αντιπυρική προστασία, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 19/6/2020 στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Θάνου Σκάρλου.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας συμμετείχε στην σύσκεψη με την παρουσία του Εφόρου των Ο.Ε.Α. SV4GEG.
 

Σ.Τ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 5-6-2020

 2020-06-05-sno

 
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας.
 
Με αντικείμενο το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Β. Τσιάκου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας της χώρας μας και η πλήρης εξάλειψή τους είναι αδύνατη, ακόμη και αν υπήρχε ο πιο τέλειος αντιπυρικός σχεδιασμός. «Είναι συνεπώς εύλογη η ανησυχία που υπάρχει στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών με δεδομένο ότι έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο, στις υποδομές και στο οικοσύστημα. Όσον αφορά στο Δήμο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο, για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού σώματος στην πρόληψη καταστολή και άμεση διαχείριση των συνεπειών των δασικών πυρκαγιών. Αυτό προκύπτει τόσο από την ιστορική, όσο και από την προσωπική μου εμπειρία ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Σπυρίδων Κουρτεσιώτης ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ»,προέβη σε σειρά προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει οι δήμος.
Ειδικότερα:
Συγκρότησε Συντονιστικό Πολιτικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
Συνέταξε (είναι προς επικαιροποίηση) Σχέδιο καθώς και Μνημόνιο ενεργειών Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.
Προέβη στη συντήρηση του εξοπλισμού και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας .
Όρισε σε κάθε Κοινότητα του δήμου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Πρόεδρο, σημεία συγκέντρωσης των πολιτών για την εν συνεχεία οργανωμένη απομάκρυνσή τους.
Κατάρτισε Μητρώο ιδιωτών ιδιοκτητών οχημάτων και μηχανημάτων έργου, για εργασίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών όταν δεν επαρκούν τα διαθέσιμα μηχανήματα του δήμου, καθώς και Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.
Ενημέρωσε εγγράφως ως όφειλε όλους τους Προέδρους Κοινοτήτων για την απαγόρευση της καύσης αγροτικών εκτάσεων κατά την αντιπυρική περίοδο (01-05-2020 έως 31-10-2020).
Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης εργατών για την πολιτική προστασία.
Επανειλημμένα καθαρίστηκε η αγρωστώδης βλάστηση αθλητικών χώρων, αλσών, νησίδων πάρκων.
Αποψιλώθηκε και απομακρύνθηκε η ξηρή βιομάζα από τα πρανή του οδικού δικτύου ευθύνης του Δήμου.
Εστάλησαν ειδοποιητήρια από την Υπηρεσία Καθαριότητας στους ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον άμεσο καθαρισμό τους.
Ακολούθως ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Χρήστος Κοκώνης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πυροσβεστικών υδροστομίων από τον οποίο προέκυψε ότι απαιτείται τοποθέτηση νέων ενδεικτικά στην ΕΟ Καρδίτσας - Λάρισας στο Δέλτα, Άλσος Παπαράντζας, Κοινότητα Νεράιδας.
 Η Διευθύντρια της Δ/νσης Δασών κ. Χρυσή Παπαβάιου αναφέρθηκε στην επιτόπια συνδρομή με εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών αφού πρώτα ενημερωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκρινε τη δασική πυρκαγιά ως κρίσιμο περιστατικό. Ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών που παρευρίσκεται σε ένα συμβάν δασικής πυρκαγιάς έχει συμβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με το οδικό δασικό δίκτυο, το ανάγλυφο, τις πιθανές θέσεις όπου μπορούν να διανοιχτούν ζώνες με μηχανικούς τρόπους και τη συμπεριφορά της υπάρχουσας βλάστησης στη φωτιά. Εν συνεχεία γνωστοποίησε ότι η Δ/νσή της καθάρισε το δασικό οδικό δίκτυο των Δημοσίων Δασών.
Εκ μέρους του στρατού ο κ. Αντώνιος Βουλγαρόπουλος λοχαγός ΚΕΣΝ ανέφερε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής με δύο διμοιρίες στρατιωτών προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και με δύο υδροφόρες. Ακόμη επισήμανε ότι πραγματοποιήθηκε έγκαιρη αποψίλωση της βλάστησης μέσα και γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως και διάνοιξη δασικών δρόμων.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κωστέλλος κατέθεσε την πολυετή εμπειρία του και τους προβληματισμούς του σχετικά με τη διάνοιξη των δασικών δρόμων και την εφαρμογή της απαγόρευσης ύπαρξης εκδρομέων στα δάση.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας των οποίων ο συντονισμός προσδιορίζεται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας. Εκ μέρους της Ραδιολέσχης Καρδίτσας ο κ. Κωνσταντίνος Βογιατζής και ο κ. Παναγιώτης Μανώλης, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας ο κ. Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, από τον Ελληνικό Ορειβατικό σύλλογο ο κ. Αντώνιος Παπαδάκος, από τη Λέσχη Εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων 4Χ4 Νομού Καρδίτσας (Λ.Ε.ΔΡ.Α.Κ.) ο κ. Χρήστος Τσόγκας, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας ο κ. Δημήτριος Παπούλιας και τέλος από την Αερολέσχη Ν. Καρδίτσας ο κ. Παναγιώτης Μιχόπουλος και ο κ. Παπαβασιλείου . Εκ μέρους της Αερολέσχης Δυτικής Θεσσαλίας παρευρέθη ο κ. Ιωάννης Κατσίκης.
Όλοι οι ανωτέρω ανέπτυξαν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία μπορούν να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση (εναέρια παρατήρηση παρέχοντας εικόνα και ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς, διάθεση μηχανημάτων, πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές με δέκα οχήματα, αναμεταδότες) και διαβεβαίωσαν για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των μελών τους και των μέσων που διαθέτουν. Τέλος η συνεδρίαση έκλεισε με την ευχή να μην υπάρξουν σοβαρά συμβάντα δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας. Πάντως όπως φάνηκε από τη σύσκεψη ακόμη και αν υπάρξουν δασικές πυρκαγιές, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη εμπειρία να τις αντιμετωπίσουν.
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 11 Νοε 2019

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 πμ θα συνεδριάσει το Σ.Ο.Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στο οποίο έχουμε κληθεί να παραστούμε.

 
    <-->   Το έγγραφο .doc   <-->   Το έγραφο .pdf   <-->
 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 6.12.18

 
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι φορείς του νομού ενόψει της χειμερινής περιόδου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων τους.
Αυτό διαπιστώθηκε κατά την σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, το πρωί της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε.
Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος. Την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Λαυρεντία Θέου, ενώ στο πανελ του προεδρείου ήταν και ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος.
Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε ότι κινούμαστε με βάση την περσινή εγκύκλιο Πολιτικής Προστασίας καθώς δεν έχει εκδοθεί καινούργια, ζήτησε να υπάρξει επικαιροποίηση του μνημονίου ενεργειών των Δήμων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταστροφής των πρόχειρων φραγμάτων στους ποταμούς,  που στο πρόσφατο παρελθόν δημιούργησαν προβλήματα.
Από την πλευρά της η κ. Θέου μεταξύ των άλλων σημείωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για καθαρισμούς οδικών αξόνων, τάφρων και φρεατίων, πραγματοποιείται έλεγχος για καλή λειτουργία-συντήρηση του εξοπλισμού, έχει γίνει έλεγχος για επάρκεια άλατος και ζήτησε να οριστούν από τους Δήμους συγκεκριμένοι εκπρόσωποι για καλύτερο συντονισμό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας εξήρε αρχικά την συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις, σημείωσε πως η σύσκεψη γίνεται για να γίνει ο συντονισμός των φορέων και η οργάνωση ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα παρουσιαστούν δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις ανάγκες αποχιονισμού και συνέστησε στους Δήμους να κάνουν, έγκαιρα, προμήθειες αλατιού.
Ακολούθως τον λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, με τον αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Ξυλομένο να μιλά για συνέχιση της άριστης συνεργασίας με Π.Ε., εμπλεκόμενους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις. Σημείωσε ότι πλέον υπάρχει εμπειρία αλλά κανείς δεν εφησυχάζει, ότι τα μηχανήματα του Δήμου είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε επίπτωση καιρικού φαινομένου, ότι έχουν καθαριστεί τα φράγματα, όπως και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες αλατιού για φαινόμενα παγετού.
Σε πλήρη ετοιμότητα δήλωσε ότι βρίσκεται και ο Δήμος Μουζακίου ο αντιδήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής Καρδίτσας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κορέλας, υπογράμμισε ότι ενέργειες της Πυροσβεστικής την χειμερινή περίοδο είναι σε μορφή παροχής βοηθείας και αναφέρθηκε στα μηχανοκίνητα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν καταθέτοντας απόψεις αλλά και παρουσία, ο Δήμος Σοφάδων διά μέσω του αντιδημάρχου κ. Εκίζογλου, ο Αναπληρωτής Δ/ντης  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας κ. Καρανάσιος, εκπρόσωπος του ΚΕΣΝ Ρούσου, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Μουζακίου και Παλαμά, εκπρόσωποι της Δ/νσης Δασών και των Δασαρχείων Καρδίτσας και Μουζακίου, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, Ταυρωπού Καρδίτσας και Τιτανίου, ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ κ. Κολοβός, εκπρόσωπος του τμήματος Κίνησης και Συντήρησης οχημάτων και από πλευράς εθελοντικών οργανώσεων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας, η Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας.
Π.Κ.
Πηγή: www.karditsalive.net
 
 
 
 

sigjrr

 
 

100η Διασυλλογική Άσκηση Ο.Ε.Α.

100η μηνιαία Διασυλλογική Άσκηση επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 10/5/2018, άσκηση επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους, αλλά και μεμονωμένους εθελοντές ραδιοερασιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα.
 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 27 Απρ 2018

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Καρδίτσας έγινε σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στην αίθουσα συσκέψεων του κεντρικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2018.
Στη σύσκεψη παραυρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Καρδίτσας κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Κων/νος Γαβριηλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, η Προϊσταμένη τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Καρδίτσας κ. Ευανθία Μπαρτζιώκα, ο Δ/της της Περιφ. Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Σκούρπας, ο Δ/τής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Σωτήριος Κορέλας, ο αναπλ. Δ/τής της Π.Υ. Σοφάδων κ.Ευάγγελος Ζαβλάγκας, ο αναπλ. Δ/τής της Π.Υ. Μουζακίου κ. Θεόδωρος Πάντος, ο Αστ. Δ/ντής κ. Θωμάς Καρανάσιος, ο εκπρόσωπος του Κ.Ε.Σ.Ν. Ανθχος κ. Νικόλαος Λάππας, , ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Παναγιώτης Τουλιάς, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας κ. Ιωάννης Νταής, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καρδίτσας κ.Ιωάννης Αγγελακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου κ. Απόστολος Γκόζκος, η αν. Δ/ντρια Τεχνικών Έργων κ. Χριστίνα Ρέππα, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Κων/νος Φούντας και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας. 
Αφού έλαβαν το λόγο όλοι οι παραπάνω συμμετέχοντες και τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία αναλύθηκαν και εξειδικεύτηκαν οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων στον τομέα της πρόληψης και στην έγκαιρη και άμεση επέμβαση στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν και αποφασίστηκαν τα εξής:  
1. Από την πλευρά της Π. Ε. Καρδίτσας θα διατεθούν όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό σε 24ωρη βάση. 
2. Η Π.Ε. Καρδίτσας και οι συμμετέχοντες Δήμοι θα συμβάλλουν στη βελτίωση – συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τα Δασαρχεία. 
3. Οι συμμετέχοντες Δήμοι θα φροντίσουν για την απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα κλπ. 
4. Θα επιτρέπεται καύση υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών ύστερα από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
5. Σε περίπτωση που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 και άνω θα αυξάνονται τα μέτρα ετοιμότητας και η επιτήρηση των δασών για εντοπισμό πυρκαγιών. 
6. Στις περιπολίες θα συμμετέχουν για επιτήρηση των δασών η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα Δασαρχεία και οι Εθελοντικές Οργανώσεις καθώς και κλιμάκια της Αστυνομίας και του ΚΕΣΝ αν απαιτηθεί. 
7. Ενημέρωση του κοινού για μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.  
8. Η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση θα αποφασισθεί σε έκτακτο ΣΟΠΠ. 
9. Λήψη μέτρων προστασίας των παιδικών εξοχών – κατασκηνώσεων (οργανωμένα σχέδια εκκένωσης κατασκηνωτών και προσωπικού).
Πηγή: www.karditsalive.net
 
 

div> 

 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 07 Νοε 2017

Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Π.Ε. Καρδίτσας για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων του επερχόμενου χειμώνα (+Φώτο +Βίντεο)
.
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 07 Νοεμβρίου 2017
Η συνεργασία μεταξύ των φορέων αλλά και των δημοτών, ο συντονισμός ενεργειών και η κατάλληλη προετοιμασία είναι τα κλειδιά για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από την σημερινή ευρεία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, της Π.Ε. Καρδίτσας παρουσία εκπροσώπων από την αποκεντρωμένη Διοίκηση, των Δήμων, υπηρεσιών, Σωμάτων Ασφαλείας, και εθελοντικών οργανώσεων.
Όπως τονίστηκε όμως χαρακτηριστικά οφείλει και η κεντρική διοίκηση να συμβάλει και να μην βάζει εμπόδια, είτε υποχρηματοδοτώντας, είτε με νόμους που λειτουργούν εις βάρος της καλύτερης προετοιμασίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Σκάρλο πως δεν μπορεί να γίνει ανάθεση για ποσό πάνω από 20.000 ευρώ για προμήθεια αλατιού ή συντήρηση μηχανημάτων και αν πάει σε δημοπράτηση θα χρειαστεί πάνω από έξι μήνες, ενώ ο αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Καλλιώρας υπογράμμισε πως δεν μπορείς να πεις στον ιδιοκτήτη μηχανήματος να παρέμβει όταν δεν έχει πληρωθεί από πέρυσι.
Γενικότερα το οικονομικό και οι διαδικασίες ήταν θέματα που αναφέρθηκαν από όλους σχεδόν τους παρευρισκομένους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων του αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκου και του αντιδημάρχου Καρδίτσας κ. Ξυλομένου. Από την άλλη υπήρξε αισιοδοξία ότι η καλή συνεργασία που επιδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει όλοι από τα περσινά φαινόμενα, θα συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρόμοιες καταστάσεις που όλοι, πάντως,  απεύχονται.
Στα θετικά τώρα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως η Π.Ε. είναι πανέτοιμη από κάθε άποψη. Μίλησε για συντηρημένα μηχανήματα, τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός και συνεννόηση με τους Δήμους για το που θα παρεμβαίνει ο καθένας και ειδικότερα σε περιπτώσεις αποχιονισμού δρόμων και ζήτησε την βοήθεια των δημοτών, εφόσον χρειαστεί μέσω της επίδειξης ψυχραιμίας και καλής συνεργασίας.
Ακόμα χαρακτήρισε ευτύχημα για το νομό το φράγμα Σμοκόβου και τα αντιπλημμυρικά στον «Μέγα» ποταμό, τα οποία έχουν περιορίσει σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Παράλληλα ζήτησε από τους αρμοδίους φορείς να ολοκληρώσουν το γκρέμισμα των χωμάτινων φραγμάτων στα ποτάμια διευκολύνοντας την ροή των υδάτων.
Ανάλογη ήταν και η θέση του δημάρχου Σοφάδων σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά αλλά και η δήλωση ετοιμότητας από μέρους του Δήμου και των υπηρεσιών του.
Συστάσεις για προμήθεια αλατιού, συντήρηση μηχανημάτων και άλλων απαραίτητων ενόψει του χειμώνα παρεμβάσεων έγιναν από την προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Μπαρτζιώκα, ενώ επί του θέματος μίλησε και ο κ. Γαβριηλίδης εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η σύσκεψη συνεχίστηκε μέχρι αργά με πιο εξειδικευμένη συζήτηση πάνω σε θέματα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων με την συμμετοχή και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επικεφαλής τον Διοικητή κ. Κορέλα.
Σημειώνουμε εδώ πως άπαντες οι αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο εξήραν τον ρόλο που παίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις σε περιπτώσεις δύσκολων κατάστάσεων.
Στη σύσκεψη εκτός των προαναφερομένων συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ.Μάττας, η κ Παπαστεργίου-Ζαρκάδα αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Μαρκινός, εκπρόσωποι του Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ντενησιώτη, εκ μέρους του κυνηγητικού Συλλόγου ο κ. Παπούλιας και εκ μέρους της Ραδιολέσχης ο κ. Αυγέρης, ο πρόεδρος της Αερολέσχης κ. Μιχόπουλος, οι διοικητές των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Παλαμά και Μουζακίου, εκπρόσωπος του ΚΕΣΝ Ρούσου, των Δασικών υπηρεσιών, των Τεχνικών υπηρεσιών και του ΔΕΔΔΗΕ.
Π.Κ.
πηγή:www.karditsalive.net
 
 
Δείτε βίντεο από τη συνεδρίαση του συντονιστικού:
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 28 Απρ 2017

 2017-04-28-sopp
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου 2017.
Η πρόληψη, η ενημέρωση και η καλή συνεργασία εμπλεκομένων φορέων και πολιτών είναι βασικές προϋποθέσεις για να μην δημιουργηθούν προβλήματα από πυρκαγιές.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας, που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, με την συμμετοχή τόσο αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και εθελοντικών οργανώσεων.
Από την συζήτηση που έγινε δεν μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της έλλειψης πόρων για δασοπροστασία με τους τόνους να ανεβαίνουν, μάλιστα κάποια στιγμή, όταν έγινε κουβέντα επ’ αυτού.
Την συζήτηση άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος επισημαίνοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε άψογη συνεργασία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και πως ανάλογη συνεργασία και συντονισμός θα υπάρξει και φέτος. Τον κύριο λόγο, πρόσθεσε, τον έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι υπόλοιποι φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στο να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο της. Επίσης έκανε αναφορά στις εθελοντικές ομάδες χαρακτηρίζοντας την ύπαρξή τους προνόμιο για το νομό.
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κ. Δημ. Τσιόφας, που αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να είναι η περίοδος χωρίς προβλήματα.
Ανάμεσα σε αυτά η βελτίωση-καθαρισμός του δασικού οδικού δικτύου, η απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από οικοδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικοί χώροι, στρατόπεδα, αποθήκες καυσίμων κ.λ.π., ενώ έδωσε ιδιάιτερη βαρύτητα στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι Δήμοι. Μάλιστα ζήτησε από τους εκπροσώπους τους, μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα να του καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί ο σχετικός νόμος και να λύνονται πιο εύκολα τα προβλήματα με χώρους που οι ιδιοκτήτες τους δεν καθαρίζουν ή είναι αγνώστων ιδιοκτητών.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν και οι αντιδήμαρχοι Δήμων του νομού που παρέστησαν στην συνεδρίαση και συγκεκριμένα ο κ. Ξυλομένος από το Δήμο Καρδίτσας, η κ. Παπαστεργίου Ζαρκάδφα από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, ο κ. Γκινής από το Δήμο Μουζακίου, ο κ. Κουτσομηλιάς από το Δήμο Σοφάδων και η κ. Καραϊσκου από τον Δήμο Παλαμά. Άπαντες δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν και αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις υπηρεσίες τους, τονίζοντας πάντως την έλελιψη χρηματοδότησης πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, με τον κ. Τσιάκο να συμπληρώνει πως η αντιπεριφέρεια δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ.
Τέλος το λόγο πήραν οι πλέον αρμόδιοι και συγκεκριμένα οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στην αίθουσα παρέστησαν ο διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Κορέλας, οι διοικητές των Π.Υ. Σοφάδων και Μουζακίου κ.κ. Νταουτάς και Φούκας αντίστοιχα, ο αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ. Παλαμά κ. Λακιαράς και ο αξιωματικός της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Τσιώλης.
Ο κ. Κορέλας στην τοποθέτησή του σημείωσε πως από την Δευτέρα ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, πως η υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους, σε δασικούς δρόμους, δεξαμενές και άλλα σημεία και έχει προβεί στις απαραίτητες ενημερώσεις στους αρμοδίους για να παρέμβουν. Αναφέρθηκε ακόμα στον γενικό σχεδιασμό στο νομό, στις περιπολίες που θα γίνονται και στην ενίσχυση αυτών σε επικίνδυνες περιόδους. Ζήτησε και αυτός από τους Δήμους τον καθαρισμό των οικοπέδων ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κάψιμο των καλαμιών ζητώντας να υπάρξει πρόγραμμα ενημέρωσης των αγροτών.
Εκτός των προαναφερομένων στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αστυνομικός υποδιευθυντής Καρδίτσας κ. Καρανάσιος, η υπεύθυνη Πολιτικής προστασίας της Π.Ε Καρδίτσας κ. Μπαρτζιώκα, δασολόγοι, δασοπόνοι, μηχανικοί και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Πηγή: karditsalive.net
 
 
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Σεισμοί. Λέκκας-Παπαζάχος 2Νοε2013

Η πρόσκληση

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας (Δημαρχείο Καρδίτσας) στη μεγάλη ενημερωτική-επιστημονική εκδήλωση που οργανώνει με ομιλητές τους Καρδιτσιώτες Σεισμολόγους – Καθηγητές Πανεπιστημίων της Χώρας κκ Ευθύμιο Λέκκα και Κωνσταντίνο Παπαζάχο και με θεματικό αντικείμενο “Η σεισμική δραστηριότητα και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας – νομού Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας”

Η εν λόγω εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες του νομού Καρδίτσας και θα διανεμηθεί ειδικό έντυπο υλικό του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το Δ.Σ του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών

Η εκδήλωση

Επιτυχία σημείωσε το συνέδριο των απανταχού Καρδιτσιωτών χθες στο Κινηματοθέατρο. Πλήθος συμπολιτών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το συνέδριο με θέμα «Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»

Κύριοι ομιλητές ήταν οι Καρδιτσιώτες Καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, ο κ. Ευθύμης ΛΕΚΚΑΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κων/νος ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Κύριλλος, οι βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, Ασημίνα Σκόνδρα, Νίκος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος η θεματική αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Κόκκαλη Κουβέλη οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι των τεσσάρων δήμων, οργανώσεις διάσωσης, λέσχη 4Χ4, Ραδιολέσχη,πολιτικοί μηχανικοί κα. 

Χαιρετισμό απεύθυναν Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας ,Ο Δήμαρχος Καρδίτσας και ο πρόεδρος του συλλογου απανταχού Καρδιτσιωτών Κωνσταντίνος Κουσαής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και συντοπίτης και γνωστός σεισμολόγος Β.Παπαζάχος.

Ο Καθηγητής Παπαζάχος αναφέρθηκε στη σεισμικότητα και την ενεργό τεκτονική του Ελλαδικού χώρου και τη σημασία αυτών ειδικά για την περιοχή της Καρδίτσας (σεισμός Σοφάδων-1954). Ο Καθηγητής κ. Λέκκας ενημέρωσε τους ακροατές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που έχουν κάνει η θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μέλλον, τόσο στον ορεινό όγκο (Αργιθέα-Άγραφα – φαινόμενα κατολισθήσεων κλπ) όσο και στα πεδινά τμήματα της Καρδίτσας (πλημμυρικά φαινόμενα).

Οι θεματικές ενότητες των ομιλητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και όσοι Καρδιτσιώτες που παρακολούθησαν με την συνοδεία κι από πλούσιο οπτικοφωτογραφικό υλικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες για την περιοχή της Καρδίτσας από την σκοπιά της γεωλογικής επιστήμης καθώς από την ιστορική ανάδρομη των σεισμών στην Καρδίτσα.

Τέλος για τους παραπάνω λόγους αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές τονίζοντας ότι η συγκυρία της εκδήλωσης δεν έχει σχέση με την εκδήλωση κάποιου μεγάλου σεισμικού φαινόμενου στην περιοχή και πρέπει όχι μόνο οι Καρδιτσιώτες αλλά και όλοι να είμαστε ενημερωμένοι γιατί η περιοχή μας είναι χαρακτηρισμένη στην Μεσόγειο σαν σεισμογενής ζώνη.

Με την ευκαιρία αυτή ο Βασίλης Παπαζάχος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι δυνατή η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών, ενώ ο Κων/νος Παπαζάχος δήλωσε ότι η κατάσταση δημοσίων κτιρίων και κατοικιών είναι σε μεγάλο αριθμό ασφαλή σε σεισμικά φαινόμενα που γίνονται στο Ελλαδικό χώρο.

 

Πηγή: karditsaPortal.gr

 

 


Βίντεο από το www.trikalaola.gr

 

 

sigjrr

 

 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 1 Νοε 2013

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Καρδίτσας ενόψει των καιρικών φαινομένων του χειμώνα.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία εν όψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου, συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Καρδίτσας, το συντονιστικό όργανο υπεύθυνο για την πολιτική προστασία.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκου και με τη συμμετοχή των καθηγητών σεισμολογίας και γεωλογίας κκ. Κων/νου Παπαζάχου και Ευθύμιου Λέκκα αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μας καθώς το απόγευμα του Σαββάτου είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος απανταχού Καρδιτσιωτών. Επίσης στην συνεδρίαση μετείχαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Κόκκαλη, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Καναβός, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κωτούλας, ο διοικητής Π.Υ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μιχαλάκης, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ. Τσιάφας, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Σακελλαρόπουλος, ο ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Σοφάδων κ. Νταουτάς, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Παλαμά κ. Σίμος, ο Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Κολοβός, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών κ. Κατσιάμπουρας, ο εκπρόσωπος της Α.Δ. Καρδίτσας κ. Αποστολός, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Καρδίτσας κ. Παπακυρίτσης, η διευθύντρια τεχνικών έργων κ. Τσέλιου, οι εκπρόσωποι του δασαρχείου Μουζακίου κ.κ. Χουρδάκη και Αναστασιάδου, από το νοσοκομείο Καρδίτσας ο κ. Χατζής, από το Κέντρο Στρατονομίας ο κ. Γεωργούλας, από την Π.Ε. Καρδίτσας ο κ. Σέμπρος, από τον ΕΟΣΚ ο κ. Παπαδάκος και η κ. Μανιάτη, από τον κυνηγετικό σύλλογο ο κ. Παπούλιας, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο κ Λαμπράκης, από τη λέσχη 4χ4 οι κ.κ. Τασιόπουλος και Πούρμπος και από τη ραδιολέσχη οι κ.κ. Βογιατζής και Λελλής.

Εισαγωγικά ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών, ώστε σε περιπτώσεις ακραίων και επικίνδυνων φαινομένων η αντίδραση να είναι άμεση και αποτελεσματική. Τόνισε πως στην κατεύθυνση αυτή οι υπηρεσίες θα πρέπει να διατηρούν πάντοτε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας με στόχο να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να ανταποκριθούν στο καθήκον τους. Ο κ Τσιάκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι όπου και όποτε χρειάστηκε να επέμβουν οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, η επέμβαση τους ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική και για το λόγο αυτό συνεχάρη τις διοικήσεις τους. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση και την ευχή με τις κατάλληλες ενέργειες όλων και ο φετινός χειμώνας να κυλήσει ομαλά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο ο κ. Ευθύμιος Λέκκας όσο και ο κ Κων/νος Παπαζάχος έκαναν σύντομες εισηγήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας και στην ανάγκη της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας, απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που δοκιμάζουν τις αντοχές των ανθρώπων αλλά και των κατασκευών.

Στη συνέχεια στη σύσκεψη πήραν το λόγο αναλυτικά οι διοικητές και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που υπάγονται στην πολιτική προστασία και ανέλυσαν τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν, αλλά και τα σχέδια για τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Πηγή: εφ.Η Επικαιρότητα

 

 

sigjrr

 

 

random_16.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
931576
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..54.204.73.51