"Slaros Project" - από Καρδίτσα
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Νεα
- Γράφτηκε από τον/την Super User
Ο 28χρονος Κώστας Ταματέας από τη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος ΤΕΙ Πληροφορικής, «φωτογράφισε» τη χώρα μας, στέλνοντας μια κάμερα με ένα μπαλόνι που ανυψώθηκε στη στρατόσφαιρα (στα περίπου 34 χλμ ύψος).
Η εκτόξευση, η οποία ήταν η δεύτερη για το φιλόδοξο Έλληνα, πραγματοποιήθηκε από την πόλη της Καρδίτσας στις 26 Αυγούστου 2013 και ώρα 13:45 ανυψώνοντας την κάψουλα με τις κάμερες έως τα 34 χιλιόμετρα και απαθανάτισε μοναδικές εικόνες από τη Κεντρική και Στερεά Ελλάδα. Μετά την διόγκωση και το σπάσιμο του μπαλονιού η «κάψουλα» προσγειώθηκε στους ορεινούς όγκους μεταξύ των Φαρσάλων και του Βελεστίνου. Η επανάκτηση της έγινε την ίδια μέρα. Ανακτήθηκαν 1400 φωτογραφίες 10MP και 2 ώρες HDVideofootage. Δίπλα του, σε βοήθεια για το εγχείρημα, βρέθηκαν τρία μέλη της Ραδιολέσχης, ο SV4GDE Δημήτρης ο SV4RJA Κώστας και ο SV4RJB Θανάσης.
Το 1ο nearspaceproject ολοκληρώθηκε επιτυχώς όταν στις 19 Ιουλίου του 2012, το μπαλόνι απελευθερώθηκε για το «διάστημα» από την περιοχή του Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη.
Έφτασε σε ύψος 38.884 μέτρων και κατέγραψε εικόνες απίστευτης ομορφιάς από τη Βόρεια Ελλάδα. Η «αποστολή» του ολοκληρώθηκε και προσγειώθηκε σε ένα χωράφι στη Άσσυρο Θεσσαλονίκης. Ένα απρόσμενο σφάλμα στο σύστημα τηλεμετρίας, δυσκόλεψε την ανεύρεση του καθώς οι συντεταγμένες που έδινε ήταν λάθος. Μετά από 6 ημέρες αναζήτησης σε λάθος περιοχή, το πρόβλημα εντοπίστηκε, επιλύθηκε και το φορτίο με τις πολύτιμες φωτογραφίες έφτασε στα χέρια του Κώστα Ταματέα.
Οι φωτογραφίες που εξασφαλίζει η NASA και απεικονίζουν τον πλανήτη μας από ψηλά, είναι αναμφίβολα εντυπωσιακές. Ωστόσο, η διαστημική υπηρεσία δεν έχει πλέον το «μονοπώλιο» σε τέτοιου είδους εικόνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εικόνα με τον Όλυμπο επελέγη σαν «EarthSciencePictureoftheDay» της 28ης Ιουλίου την NASA: (εδώ), ενώ το «SlaRosProject» παρουσιάστηκε από τον Κώστα Ταματέα την ίδια χρονιά στη ΔΕΘ από τις 8 μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου.
Τα «nearspaceprojects», βασίζονται στα «Μπαλόνια Μεγάλου Υψόμετρου» ή high-altitudeballoons (ΗΑΒ). Πρόκειται για μη επανδρωμένο μετεωρολογικό μπαλόνι δεμένο με ένα αλεξίπτωτο καθώς και με ένα φορτίο που περιέχει ηλεκτρονικό εξοπλισμό όπως ραδιοπομπούς, κάμερες, συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και εντοπισμού καθώς και διάφορους αισθητήρες.
Το μπαλόνι γεμίζει με ήλιο ή υδρογόνο και απελευθερώνεται. Ανυψώνεται και όταν φτάσει σε σημείο όπου δεν υπάρχει ατμοσφαιρική πίεση, διογκώνεται και σκάει. Όταν αυτό συμβεί, τον «έλεγχο» αναλαμβάνει το αλεξίπτωτο προκειμένου να προσγειώσει το φορτίο με ομαλό τρόπο. Τα συστήματα πλοήγησης αξιοποιούνται προκειμένου να βρεθεί το φορτίο και να ανακτηθούν οι λήψεις που έγιναν.
Στο “project” του Κώστα Ταματέα, σχεδόν όλα συστήματα και το software είναι αυτοσχέδια. Δίχως να είναι ηλεκτρονικός, χρειάστηκε τρία ολόκληρα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης προκειμένου να κατασκευάσει και να τελειοποιήσει το σύστημα που θα του εξασφάλιζε τις λήψεις από τη ύψος 38 χιλιομέτρων. Το γεγονός ότι δεν ήταν ηλεκτρονικός, κάνει την προσπάθεια ακόμη πιο εντυπωσιακή! Το όνομα αυτού «SlaRosProject».
Αποτελεί ένα επίτευγμα που θα μείνει σαφώς στην ιστορία. Ο κ.Ταματέας απέδειξε ότι όλα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, δεν ανήκει τίποτα στη σφαίρα της φαντασίας, που κατά πολλούς ότι ανήκει στην φαντασία σημαίνει ότι προέρχεται από το διάστημα. Με λίγα λόγια τα υλικά της επιτυχίας θα έλεγε κανείς πως είναι η γνώση, η αγάπη για το δημιούργημα ,η φιλοδοξία και η υπομονή γιατί ως γνωστόν ο «επιμένων νικά».
Θερμά συγχαρητήρια.!!!
Βίντεο
|
||
19 Ιουλίου 2012 - SlaRos Project Mission #1 ............................................................................................ |
............................................................................................. |
|
|
|
|
26 Αυγ. 2013 - SlaRos Project Mission #2 - Balloon Launch ............................................................................................ |
26 Αυγ. 2013 - SlaRos Project Mission #2 -Balloon Burst ............................................................................................. |
.O.E.A.
.Γ ε ν ι κ ά
.Νομός Καρδίτσας
Ραδιοερασιτεχνικά
Ραδιο/κοί Σύλλογοι
WeeklyDX-Calendar
APRS SZ4KRD
Διάδοση
VIDEO Tests1
Γιορτάζουν τον Ιούλιο