Περιπολίες καλοκαιριού 2023

22 Ιουλίου

Ημέρα με ΥΨΗΛΟ (3) Δείκτη Κινδύνου Πυρκαγιάς και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας περιπολεί για την αποτροπή και έγκαιρο εντοπισμό τυχόν πυρκαγιάς.

Δυστυχώς οι άνεμοι που αναμένονται για αύριο, ημέρα με ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ (4) Δείκτη Κινδύνου, μάλλον έφτασαν από σήμερα.

…..

Συνεχίζουμε την περιπολία αυτή τη φορά από πιο ψηλό σημείο, πάνω από το Μορφοβούνι, με καλή θέα και δροσιά.

….

Περιπολία στο δάσος ανωγείου

. . . . 

23 Ιουλίου

ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ (4) ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ σήμερα και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, για ακόμη μια φορά, περιπολεί για αποτροπή και έγκαιρο εντοπισμό τυχόν πυρκαγιάς.

Η πιο επικίνδυνη, μέχρι στιγμής, μέρα της φετινής αντιπυρικής περιόδου, έληξε χωρίς προβλήματα.

Για ακόμη μια φορά τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, αντί να απολαύσουν την Κυριακάτικη ξεκούραση, προτίμησαν να συνδράμουν στην προστασία του φυσικού πλούτου του τόπου μας.

Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους. Όταν τελειώνει η μέρα και διαπιστώνεις ότι δεν χάθηκε ούτε ένα δέντρο από φωτιά και ότι σε αυτό έβαλες κι εσύ ένα λιθαράκι, τότε εισπράττεις την μεγαλύτερη ανταμοιβή.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη που και σήμερα συμμετείχαν στην επιτήρηση και τις περιπολίες.

Μόλις τελείωσε η σημερινή περιπολία. 142 χιλιόμετρα και 8 και κάτι ώρες.

Χαλάλι τους. Αποζημιωθήκαμε από το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα συμβάν.

Ξεκούραση τώρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι για αύριο που είναι μια πολύ δύσκολη μέρα, με ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ (4) ΔΕΙΚΤΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.

Καλό βράδυ σε όλους και ευχαριστίες για την συμμετοχή σας

25 Ιουλίου

Ημέρα με ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ (3) ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ σήμερα και είμαστε έξω, επιτηρούμε και περιπολούμε για την αποτροπή, έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία τυχόν πυρκαγιάς.

Ένα ιδανικό σημείο πάνω από το Μορφοβούνι, την γεννέτηρα του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα.

26 Ιουλίου

Ημέρα με ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ (4) ΔΕΙΚΤΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ για την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας και ΥΨΗΛΟ (3) ΔΕΙΚΤΗ για της περιοχή του Δασαρχείου Μουζακίου, η σημερινή.

Όπως δηλώνουν οι μετεωρολόγοι θα είναι η δυσκολότερη μέρα του καύσωνα Cleon.

Με Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη όλοι οι φορείς Πολιτικής Προστασίας τέθηκαν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Η Ραδιολέσχη Καρδιτσας θα είναι πάλι σήμερα έξω με περιπολίες και επιτήρηση των δασών.

Καλούνται τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και ετοιμότητα για συνδρομή στην πολιτεία.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής

εκδρομέων σε δάση και περιοχές ειδικής προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, για

σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023 που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι

στο βαθμό 3 & 4 και θεωρείται ΥΨΗΛΟΣ & ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ, σύμφωνα με τον

χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εξέδωσε η Γ.Γ.Π.Π.

Πυρκαγιά, το μεσημέρι της 26/7/2023, στον Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού, από τον SY4CIO Alexandros Fotopoulos.

Ευτυχώς δεν είχε αρχίσει ακόμη ο ισχυρός άνεμος και δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος στις πυροσβεστικές δυνάμεις να φτάσουν στον τόπο και να την κατασβήσουν.

Πυρκαγιά μεταξύ Παλαιοκλησίου και διασταύρωσης Καναλίων με ισχυρό άνεμο.

27 Ιουλίου

Τελειώσαμε και για σήμερα, μια ακόμη περιπολία και επιτήρηση δασοπροστασίας ολοκληρώθηκε. Μια πραγματικά πολύ δύσκολη μέρα με πολλά συμβάντα, ακραίες κλιματολογικές συνθήκες με κυρίαρχο τον πολύ ισχυρό άνεμο και αρκετές ώρες προσφοράς, εννέα και κάτι. Τα χιλιόμετρα βέβαια είναι λίγο παραπάνω απ' ότι εμφανίζεται, καθώς η εφαρμογή λόγω κάποιας δυσλειτουργίας με ... διακτίνισε από το Μορφοβούνι, σε σημείο λίγο πριν το Τσαρδάκι, ενώ εγώ είχα πάει μέσω Μητρόπολης στον Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού, στο σημείο της πυρκαγιάς. Μου έκλεψε δηλαδή καμμιά τριανταριά χιλιόμετρα. Αν τα προσθέσουμε και αυτά πλησιάζουμε στα 140 χλμ.

5 Αυγούστου

Απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές της Π.Ε. Καρδίτσας για την Κυριακή 6 Αυγούστου, μετά την έκδοση του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που ισχύει για αύριο, με Δείκτη Κατηγορίας 3 (ΥΨΗΛΟ) για την Π.Ε. Καρδίτσας.

6 Αυγούστου

Ημέρα με ΥΨΗΛΟ (3) ΔΕΙΚΤΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ η σημερινή και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας για ακόμη μία φορά, πραγματοποίησε περιπολίες δασοπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας.

Ο ισχυρός άνεμος που έπνεε, αλλά και συνεχίζει ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας να πνέει, ήταν αυτός που μας ανησυχούσε ιδιαίτερα.

Συγκεκριμένα οι περιπολίες πραγματοποιήθηκαν, στην περιοχή από Φανάρι, Κανάλια, Άγιο Ακάκιο, Μορφοβούνι, στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου.

Η καταγραφή της πρώτης από αυτές που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, μας έδωσε διάρκεια περίπου 8 ώρες και διανυόμενη απόσταση 120 χιλιομέτρων, με κάλυψη μιας αρκετά μεγάλης περιοχής.

20 Αυγούστου

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!! - Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ - ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται για την Δευτέρα 21/8/2023 στην περιοχή μας.

Σύμφωνα με το Δελτίο Πρόγνωσης Καιρού αύριο Δευτέρα η ένταση του ανέμου θα είναι ισχυρή, φτάνοντας στα νότια, τοπικά, τα 6 Μποφόρ.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό πλάνο ετοιμότητας, όλες οι Εθελοντικές Ομάδες Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Καρδίτσας τίθενται στη διάθεση της ΔΙ.Π.Υ.Ν. Καρδίτσας για περιπολίες με στόχο την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς και τον έγκαιρο εντοπισμό και αναγγελία της.

Την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023 απαγορεύεται η κυκλοφορία, διέλευση, παραμονή και κυκλοφορία προσώπων και οχημάτων σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση της Θεσσαλίας.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας θα είναι σε ετοιμότητα και θα πραγματοποιήσει περιπολίες δασοπροστασίας στον δασικό όγκο του νομού μας.

Συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ - ΑΠΟΤΡΕΠΟΥΜΕ - ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

22 Αυγούστου

Τελείωσε πριν λίγο μια αρκετά μεγάλη και ιδιαίτερη περιπολία δασοπυροπροστασίας.

Πάνω από έντεκα ώρες διάρκεια και πάνω από διακόσια χιλιόμετρα διανύθηκαν (από τα 266 που γράφει αφαιρέστε περίπου 50, γιατί κάποια απώλεια σήματος της εφαρμογής μας πήγε ... αεροπορικώς μέχρι τον Ε65).

Έγραψα πιο πάνω ιδιαίτερη περιπολία, γιατί ενώ πιστεύαμε ότι τελείωσε χωρίς συμβάν η μέρα, γύρω στις 22:30 σε ένα περίεργο σημείο, λίγο πριν την διασταύρωση για Κανάλια, της οδού Μητρόπολης Μορφοβουνίου, ξέσπασε μια ύποπτη πυρκαγιά, που ευτυχώς η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ήταν άμεση, αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και η καμένη έκταση είναι περίπου μισό στρέμμα (500 τετραγωνικά μέτρα).

Το γεγονός αυτό επέβαλε την μεταμεσονύκτια συνέχιση της περιπολίας και επιτήρησης, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα έχουμε παρόμοιο συμβάν στην ευρύτερη περιοχή.

30 Αυγούστου

Η μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Σκοπιά Φαρσάλων, όπως την έχει καταγράφει ο SV4JES Κώστας Καραντάνας από το σημείο που επιτηρεί την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Σμοκόβου, για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς.

 

 
 

sigjrr

 
 

Περιπολία πυρασφάλειας 24-07-2022

 

25 Ιουλίου

Επεισοδιακή η χθεσινή περιπολία πυρασφάλειας, δεν μας άφησε με το παράπονο.

Δύο φωτιές είχαμε. Η μία στις 21:00 στην Αγιοπηγή, σε περιοχή με αμπέλια, βάτους, θάμνους και δέντρα, δυστυχώς μη πλήρως προσεγγίσιμη, που χρειάστηκε να γίνουν εγκαταστάσεις μεγάλου μήκους.

Η δεύτερη λίγο αργότερα περί τις 21:30 στην περιοχή Μαυρονέρια μεταξύ Καλλιθήρου και Κούτσουρου, στην κορυφή του βουνού, παντελώς απροσπέλαστη από οχήματα. Έτσι χρησιμοποιήθηκαν πεζοπόρα τμήματα που μετά από αρκετή ανάβαση, προσέγγισαν την φωτιά και κατάφεραν, με τσάπες, φτυάρια και επινώτιους, αρχικά να ανακόψουν την επέκταση και τελικά γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα να την κατασβήσουν πλήρως.

 

 

 
 

sigjrr

 
 

Περιπολίες από 1ης Ιουλίου 2021

 

2021-07-01

ΥΨΗΛΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ (3)

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ - ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ - ΕΠΙΤΗΡΟΥΜΕ - ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας κάνουμε συνεχή ακρόαση στον επαναλήπτη R4 και ενημερώνουμε άμεσα για όποιο συμβάν.

Από τις 14:00 τα μέλη της Ο.Ε.Α. θα βρίσκονται σε περιπολία.

σήμερα και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας επί των επάλξεων για την πρόληψη πυρκαγιάς.

Οκτώ μέλη του συλλόγου με τέσσερα αυτοκίνητα, περιπολούν και επιτηρούν αυτήν την στιγμή την περιοχή του νομού Καρδίτσας, συνδράμοντας στην προσπάθεια προστασίας του φυσικού μας πλούτου.

Δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες δεν είναι σύμμαχός μας. Επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι. —

Δημήτρης Παπούλιας

Δημήτρης Ζυγούρης

Δημήτρης Βογιατζής

DimitrisTsitsios

Στέφανος Σακελλαρίου

VasilhsSmokovo

PanagiotisHantsoulis

Κωστας Καραντανας

.

2021-07-02 ΙΟΛΑΟΣ

Μια δύσκολη, υψηλής επικινδυνότητας για πυρκαγιά ημέρα, έφτασε στο τέλος της, χωρίς, ευτυχώς, κανένα απρόοπτο.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, ως Εθελοντική Οργάνωση του Μητρώου της Γ.Γ.Π.Π. συνέδραμε κατόπιν αιτήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σχέδιο "Ιόλαος", με περιπολίες σε τέσσερα σημεία του νομού με εννέα μέλη, το αυτοκίνητό του Συλλόγου και τρία ιδιωτικά οχήματα των μελών.

Στην περιοχή Φαναρίου, Καναλίων, Μορφοβουνίου οι SV4GDE και SV4RHF.

Στην περιοχή Μοσχάτο, Λαμπερό, Καστανιά, Ραχούλα, Καλλίθηρο οι SV4DDK και SV4GEG.

Στην περιοχή Κρυονέρι, Καλύβια Πεζούλας, Νεοχώρι, Μπελοκομίτη ο SY4BTE.

Στην περιοχή λουτρών Σμοκόβου, Κτημένης, Ρεντίνας οι SV4JES, SV4JER και SV4LBL.

Σε ετοιμότητα και ακρόαση στις συχνότητες ο SV4JEK.

 

2021-07-24

Μπορεί η ΓΓΠΠ να δίνει για την περιοχή μας Μέση (2) κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς, εντούτοις σηκώθηκε αέρας με δυνατές ριπές κατά διαστήματα και επιβάλλεται η επαγρύπνηση.

Έτσι λοιπόν διεξάγεται αυτή την στιγμή περιπολία επιτήρησης, που καλύπτει την περιοχή Φαναρίου, Καναλίων, Μορφοβουνίου, Αγίου Ακακίου, Ελληνοπύργου, Πύργου Ιθώμης, Καππάς, Χάρματος και όλη την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Καρδίτσας, Μουζακίου και Λίμνης Πλαστήρα, που είναι ορατή από τα σημεία της περιπολίας

.

 

2021-07-30

Μερικές φωτογραφίες από την σημερινή περιπολία δασοπυροπροστασίας, που είναι ακόμη εν εξελίξει γιατί έβγαλε αέρα τώρα το βράδυ, με μια μικρή ανάπαυλα αυτή τη στιγμή, γιατί νηστικό αρκούδι δεν χορεύει όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας.

.

.

2021-07-31

Τέλος περιπολίας και για σήμερα. Επτά ώρες και 34 λεπτά καθώς και 146 χιλιόμετρα διαδρομή, πιστεύω ήταν αρκετά.

Το ευχάριστο είναι ότι δεν είχαμε κανένα συμβάν σε δασική έκταση.

2021-07-31-photo

 

2021-08-02

Στα πλαίσια της εφαρμογής του σχεδίου "Ιόλαος" η Ραδιολέσχη Καρδίτσας περιπολεί και σήμερα, ημέρα με Υψηλό (3) δείκτη επικινδυνότητας, για την πρόληψη και αποτροπή δασικών πυρκαγιών και την προστασία του περιβάλλοντος.
 

2021-08-04

Ημέρα με ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ (3) επικινδυνότητας και η σημερινή και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας περιπολεί για την προστασία του τόπου μας από πυρκαγιές.

Ας συνδράμουμε όλοι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

.

2021-08-05

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!!!!!

ΥΨΗΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ - ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ

Σε ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ (3) κινδύνου πυρκαγιάς βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η περιοχή μας, ενώ περισσότερο από τα 3/4 της χώρας είναι σε Πολύ Υψηλό δείκτη (4) και το υπόλοιπο τμήμα σε Υψηλό δείκτη (3). Πρωτόγνωρη εικόνα χάρτη.

Επιβάλλεται για ακόμη μια φορά η ενεργοποίηση και επαγρύπνηση όλων μας. Οφείλουμε να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί.

Να αποφύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο πυρκαγιάς.

Καλούνται τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Για την αποτροπή και έγκαιρο εντοπισμό τυχόν πυρκαγιάς συνεχίζονται οι περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας.

Για το λόγο αυτό παρακαλώ να ενημερώσετε άμεσα για την διαθεσιμότητά σας.

.

5 Αυγούστου 2021 ·

Περιπολία δασοπυροπροστασίας

Πυρκαγιά στο Άλσος Προφήτη Ηλία Καρδιτσομάγουλας..

Πυρκαγιά στο παλαιό εργοστάσιο ζαχάρεως του Ζωγράφου πλησίον της Μαγουλίτσας.

Ο άνεμος τόσο ισχυρός που κουνάει το κινητό.

ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ - ΠΡΟΣΟΧΗ !!!!!

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ !!!!!!!!!!

Η αυριανή ημέρα 6/8/2021 είναι η χειρότερη στα μέχρι στιγμής δεδομένα πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την χώρα μας .

Δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στο παρελθόν. Είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Πάνω από το 1/3 της χώρας σε ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ (5) ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα σε ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ (4) και ΥΨΗΛΟ (3).

Ο κίνδυνος είναι τεράστιος και η επαγρύπνηση, ενεργοποίηση και κινητοποίηση όλων μας είναι επιβεβλημένη.

Αύριο βρισκόμαστε όλοι σε κατάσταση συναγερμού.

Όλα τα μέλη της Ραδιολέσχης καλούνται αύριο να βρίσκονται σε ετοιμότητα, για την διενέργεια περιπολιών και συνδρομής όπου χρειαστεί και είναι εφικτό.

Ακολουθούμε όλοι τις οδηγίες προστασίας της Γ.Γ.Π.Π.

https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

.

2021-08-06

Περιπολία δασοπροστασίας υπό δυνατό άνεμο από την Ραδιολέσχη Καρδίτσας.

Συνάντηση περιπόλων στο παρατηρητήριο Καναλίων.

.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας επί των επάλξεων, περιπολεί ακόμη και το βράδυ για την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη φωτιά σε αποθηκευτικό χώρο ποιμνιαστασίου στην περιοχή Κέδρου, όπου βρίσκονται και δύο μέλη του συλλόγου για συνδρομή, αν απαιτηθεί.

Επίσης τρία μέλη περιπολούν αυτή τη στιγμή στην περιοχή Καναλίων - Μορφοβουνίου και ένα ακόμη μέλος στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Ευχαριστώ τον SV4LBL για τις φωτογραφίες και το βίντεο από την φωτιά στον Κέδρο.

.

2021-08-07

Συνεχίζουμε την επιτήρηση, προστατεύουμε τον τόπο μας.

.

Συνδρομή της Ραδιολέσχης Καρδίτσας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας.

Επί τόπου επισκευή της κεραίας ασύρματου του ΠΣ 3838 από τον SV4JEK, που έσπασε κατά την διάρκεια συμβάντος, ώστε να είναι επιχειρησιακά έτοιμο για να παράσχει τις υπηρεσίες του.

.

 

2021-08-08

Καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά αποθήκη με τριφύλλια..

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΚΕΔΡΟ

Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη από Σοφάδες καιΚαρδίτσα κινητοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής,ύστερα από φωτιά που ξέσπασε σε αποθήκη γεμάτητριφύλλι σε έκταση μεταξύ Κέδρου και Ανάβρας.

Συγκεκριμένα στο σημείο έσπευσαν δύο πυροσβεστικά οχήματα από την Π.Υ Σοφάδων και δύο από τηνΚαρδίτσα, με τους πυροσβέστες να επιχειρούν για τηνκατάσβεσης της φωτιάς και την αποτροπή του κινδύνουεξάπλωσης της εξαιτίας των εύφλεκτων υλικών.

Επίσης δύο μέλη της Ραδιολέσχης βρίσκονταν στο χώρο,στο πλαίσιο της συνδρομής που παρέχει στις αρχές μετις περιοπολίες για την προστασία του περιβάλλοντοςαπό φωτιές.

Η ζημιά στην αποθήκη είναι ολική, ενώ οι πυροσβέστες παρέμειναν στο σημείο για αρκετές ώρες καιτο Σάββατο.

.

2021-08-09

Τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όπως φαίνονται αυτή τη στιγμή, από το παρατηρητήριο στη θέση "στρατώνα" πάνω από τα Κανάλια, κατά της διάρκεια της σημερινής περιπολίας δασοπυροπροστασίας της Ραδιολέσχης Καρδίτσας.

Ανατολή, δύση, βορράς και νότος, κατά τη σειρά των φωτογραφιών.

.

 

2021-08-10

Σήμερα οδείκτης κινδύνου πυρκαγιάςγια την περιοχή μας, είναι στηνΜΕΣΗ (2) κατηγορία. Δίπλα μας όμως, αν δούμε τον χάρτη, επικρατεί Υψηλός (3) κίνδυνος. Είμαστε περικυκλωμένοι, την στιγμή που τα 2/3 της χώρας βρίσκονται στην κατηγορία Υψηλού (3) και Πολύ Υψηλού (4) κινδύνου, ενώ μαίνονται ακόμη πολλές πυρκαγιές, οι οποίες έχουν συγκεντρώσει σημαντικές πυροσβεστικές δυνάμεις απ' όλη την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό συνεχίζουμε την προσπάθεια διαφύλαξης του φυσικού πλούτου της περιοχής μας.

Συνεχίζουμε τις ημερήσιες και νυχτερινές περιπολίες . Επιτηρούμε τις περιοχές του νομού μας. Είμαστε σε εγρήγορση.

Στόχος μας;

ΚΑΜΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

ΚΑΜΜΙΑ ΚΑΜΕΝΗ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ.

 ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Σήμερα το πρόγραμμα έγραφε Σμόκοβο. Για να εγκαταστήσουμε ένα link στο R4, για την εξυπηρέτηση και βελτίωση των επικοινωνιών των μελών του συλλόγου που συμμετέχουν στην επιτήρηση και περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Σμοκόβου μέχρι και την Ρεντίνα.

Η συχνότητα λειτουργίας είναι 430.800Mhz με Τ 82.5

Με την ευκαιρία, μιας και έπεσα σε ώρα φαγητού, γεύτηκα και τα υπέροχα γεμιστά της Κλεοπάτρας. Άμα είσαι τυχερός.

.

 

2021-08-11

Λουτροπηγή (Σμόκοβο). Η επιτήρηση για αποτροπή των δασικών πυρκαγιών συνεχίζεται από τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας.

.

2021-08-13

Πυρκαγιά αυτή την στιγμή στο δάσος πάνω από το Μαυρομάτι.

.

 

2021-08-14

Οι καιροί ου μενετοί *

Δυστυχώς κάποιοι είτε λόγω αστεϊσμού (μάλλον απίθανο), είτε λόγω εγκληματικής πρόθεσης, έχουν βαλθεί να προκαλέσουν καταστροφή.

Χθες στο Μαυρομάτι, σήμερα στην Καππά.

Λίγο μετά τις 6:00 σήμερα το απόγευμα, εντός του οικισμού της Τ.Κ. Καππάς, ξέσπασαν από άγνωστο λόγο δύο εστίες φωτιάς σε δύο διαφορετικά σημεία, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα με την επέμβαση οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μουζακίου.

Απαιτείται η επαγρύπνηση όλων μας.

------------------------------------------

* Θουκυδίδης (Ιστοριών, Α, 142): «Οι καιροί ου μενετοί», που σημαίνει σ’ ελεύθερη απόδοση, «οι καιροί δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε».

 

2021-08-16

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Από την αρχή του μήνα ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πολλές πυρκαγιές κατέκαυσαν και συνεχίζουν να κατακαίουν μεγάλες περιοχές της χώρας.

Η περιοχή μας τις τελευταίες δέκα περίπου ημέρες βρίσκεται στην ΜΕΣΗ (2) κατηγορία κινδύνου, γειτονικές περιοχές όμως βρίσκονταν σε υψηλότερο κίνδυνο.

Αύριο και πάλι ο νομός μας είναι στην ΜΕΣΗ (2) κατηγορία κινδύνου, όμως τα 2/3 της χώρας είναι σε ΥΨΗΛΟ (3) κίνδυνο.Αυτό σε συνδυασμό με τα ενεργά μέτωπα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές και έχουν μετακινήσει πυροσβεστικές δυνάμεις από τον νομό μας στις περιοχές αυτές που φλέγονται, δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την περιοχή μας.

Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η συνεχόμενη ανομβρία μηνών και ο παρατεταμένος καύσωνας των τελευταίων ημερών, έχουν αφυδατώσει και ξεράνει τα δέντρα και τα φυτά, που καθίστανται πλέον αρκετά εύφλεκτα, τότε η κατάσταση είναι αρκετά επικίνδυνη καθώς υπάρχει μεγάλος όγκος καύσιμης ύλης που μπορεί να εκλύσει υψηλό πυροθερμικό φορτίο που θα δημιουργήσει δυσκολίες στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Για το λόγο αυτό επιβάλλεται η υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών για να αποτραπεί κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, αλλά και η κινητοποίηση και αυξημένη επαγρύπνηση όλων ημών των εθελοντών ώστε να προλάβουμε τυχόν συμβάν.

Καλούνται όλα τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας σε αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα, επιτήρηση και διενέργεια περιπολιών.

Επικοινωνία στους επαναλήπτες R4, RU4, DMR+(TG-8 & TG-9) και simplex στους 145.300 Mhz.

https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies

.

2021-08-26

Πυρκαγιά στα σύνορα Καρδίτσας και Ευρυτανίας.

Φωτιά εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στον οικισμό 
Μαυρόλογγο του Ν. Ευρυτανίας, στα σύνορα με Μολόχα και Σαραντάπορο. Από την πυρκαγιά καταστράφηκε παρακείμενη αγροικία και ένα στρέμμα περίπου θαμνώδους και δασικής έκτασης.
Αρχικά η πληροφόρηση ήταν για Βαθύλακο και κινητοποιήθηκε η Π.Υ. Καρδίτσας, όχημα της οποίας συνέδραμε τις πυροσβεστικές δυνάμεις Φουρνά και Καρπενησίου.
Παράλληλα ενεργοποιήθηκε και το μέλος του συλλόγου μας
SV4JES Κωστας Καραντανας που ήταν πλησίον της περιοχής και μετέβη άμεσα με το αυτοκίνητό του, που είναι εξοπλισμένο με βυτίο και αντλία, αρχικά στον Βαθύλακο και εν συνεχεία στον Μαυρόλογγο, απ' όπου και μας έστειλε το οπτικό υλικό που ακολουθεί.

 
 

sigjrr

 
 

Περιπολίες για την προστασία δασών. (2020. Απολογισμός δραστηριότητας)

 

Η ΡΑΔΙΟΛΕΣΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, ενταγμένη από το 2001 στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έκλεισε φέτος 20 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στην κοινωνία του νομού μας.
Οι τομείς ένταξης στο Μητρώο είναι η δασοπροστασία και η δασοπυρόσβεση, χωρίς αυτό βέβαια να είναι περιοριστικό για τις άλλες εθελοντικές δράσεις του συλλόγου . Όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της Ραδιολέσχης περιπολούσαν κατά τους θερινούς μήνες για την προστασία των δασών της περιοχής μας και τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς, αλλά και συνδράμοντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην κατάσβεση των πυρκαγιών.
Ας κάνουμε λοιπόν έναν μικρό απολογισμό της δραστηριότητας της Ραδιολέσχης, για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, κατά την χρονιά που σε λίγο μας αποχαιρετά.
Κατά την θερινή περίοδο του 2020 πραγματοποιήθηκαν δεκάδες ημερήσιες αλλά και νυχτερινές περιπολίες, τόσο με το αυτοκίνητο της Ραδιολέσχης, αλλά κυρίως με τα ιδιωτικά οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) των μελών μας. Διανύθηκαν χιλιάδες χιλιόμετρα και αναλώθηκαν εκατοντάδες ώρες εθελοντικής προσφοράς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της περιοχής μας.
Οι κύριες περιοχές επιτήρησης ήταν η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα, η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Σμοκόβου μέχρι Ρεντίνα και η ημιορεινή ζώνη από Μουζάκι μέχρι Μητρόπολη, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και άλλες περιοχές του νομού μας.
Φέτος εφαρμόσαμε πιλοτικά μια εφαρμογή καταγραφής των περιπολιών ώστε να αποκτήσουμε κάποια δεδομένα σχετικά με αυτές.
Πράγματι τα δεδομένα είναι εντυπωσιακά και μας εξέπληξαν. Δεν είχαμε καν φανταστεί τα νούμερα. Χρησιμοποιήσαμε την εφαρμογή για την καταγραφή των περιπολιών στην ημιορεινή ζώνη, με κάποιες απώλειες δεδομένων είτε γιατί ξεχάσαμε να ενεργοποιήσουμε την εφαρμογή, είτε γιατί ξεχάσαμε να την απενεργοποιήσουμε κατά την λήξη με αποτέλεσμα να καταγραφούν υπερβολικές ώρες και έτσι αναγκαστικά διαγράφηκαν οι συγκεκριμένες καταγραφές και άλλοτε γιατί η κινητή τηλεφωνία μας έδινε περίεργα μακρινά στίγματα άσχετα με το πραγματικό σημείο.
Παρόλα αυτά όμως αξίζει να δούμε αυτά τα δεδομένα, όπως προκύπτουν και από τις επόμενες φωτογραφίες.
Διανύθηκαν λοιπόν μόνο για μία περιοχή και με ελλιπείς καταγραφές, 2.876,60 χιλιόμετρα σε 169 ώρες και 19 λεπτά.
Αν είχαμε καταγράψει όλες τις περιπολίες στην συγκεκριμένη περιοχή. αλλά και στις άλλες περιοχές, θα βλέπαμε τώρα εντυπωσιακά νούμερα που ίσως να άγγιζαν ή και να ξεπερνούσαν τις 10.000 χιλιόμετρα και να πρόσθεταν κάποιες εκατοντάδες ώρες ακόμη.
Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να μπορέσουμε καταγράψουμε όλες μας τις περιπολίες, ώστε να υπάρχει σαφής και μετρήσιμη εικόνα για την κοινωνική προσφορά της Ραδιολέσχης Καρδίτσας στην περιοχή μας.
 
 
 

sigjrr

 
 

Περιπολίες πυρασφάλειας Αυγ. 2020

 
Στις 24 & 31 Αυγούστου, ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, κατόπιν ενημέρωσης από την Π.Υ. Καρδίτσας, εκτέλεσε περιπολίες πυρασφάλειας στον ορεινό όγκο του νομού μας.
Αγαπάμε τον τόπο μας και τον προσέχουμε.
 
 
 

sigjrr

 
 

Περιπολία πυρασφάλειας 19 Αυγ. 2018

 
Μία ακόμη περιπολία πυρασφάλειας πραγματοποιήσαμε σήμερα 19 Αυγούστου 2018, παρόλο που η περιοχή μας ήταν σε δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς (Μέση κατηγορία) και η αιτία ήταν ο άνεμος που σήκωσε κατά τις μεσημεριανές ώρες, που κατά διαστήματα είχε αρκετά δυνατές ριπές.
Μια διαδρομή τρεισήμισι περίπου ωρών και 44 χιλιομέτρων στην περιοχή Φανάρι, Κανάλια, Άγ. Ακάκιο, Μορφοβούνι, με πεδίο ελέγχου την περιοχή από Μαυρομάτι, Ελληνόπυργο, Πύργο Ιθώμης μέχρι Μητρόπολη, Πορτίτσα, Αγ. Γεώργιο, Ξυνονέρι, αλλά και όλη την περιοχή του κάμπου του νομού μας.
 
 

sigjrr

 
 

Περιπολίες Δασοπροστασίας..15/6

2017-06-15-peripolies
 
 
ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 
Την Πέμπτη 15/6/2017, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Διοικητή και του επιτελείου της υπηρεσίας, με τους προέδρους των πιστοποιημένων Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας του Νομού. Στόχος ήταν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η κάθε οργάνωση, αλλά και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και ο τρόπος συμμετοχής της κάθε μιας στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Στα πλαίσια αυτά είναι απαραίτητη η υποβολή στην Π. Υ. Καρδίτσας, πίνακα με τα μέλη του συλλόγου μας που θα συμμετάσχουν στις περιπολίες πυρασφάλειας που θα πραγματοποιηθούν.
Για το λόγο αυτό καλούνται τα μέλη που είναι διαθέσιμα να μου το γνωστοποιήσουν εντός των προσεχών ημερών, ώστε να συνταχθεί και να υποβληθεί ο σχετικός πίνακας.
Στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου θα βραβευτεί η καλύτερη Εθελοντική Οργάνωση. 
Για την Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών
Ο Έφορος SV4GEG
 
 

sigjrr

 
 

Περιπολία πυρασφάλειας 22 Ιουλ. 15

Έληξε το βράδυ της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2015, ευτυχώς χωρίς σημαντικά συμβάντα, ο "άτυπος συναγερμός" στον οποίον είχαν τεθεί οι υπηρεσίες του Ν. Καρδίτσας και οι εθελοντικές οργανώσεις, για την αποτροπή εκδήλωσης πυρκαγιάς, μιας και ο δείκτης επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς ήταν υψηλός (κατηγορία 3).
Πυροσβεστική Υπηρεσία, Περιφέρεια, Στρατός, Αστυνομία, Δασαρχείο, Εθελοντικές Οργανώσεις, όλοι ήταν παρόντες σε κάποια γωνιά του νομού με το βλέμμα τεταμένο και σε διαρκή ετοιμότητα για τον εντοπισμό πιθανής εστίας φωτιάς, πριν ακόμη αυτή προλάβει να αναπτυχθεί.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας μαζί με την Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, με συνολικά 4 αυτοκίνητα εκ των οποίων το 1 υδροφόρο και 9 άτομα επιτηρούσαν την περιοχή από Φανάρι, Κανάλια, Μητρόπολη, Μορφοβούνι, λίμνη Πλαστήρα μέχρι Νεοχώρι και την ευρύτερη περιοχή της λίμνης Σμοκόβου.
 

 

 

sigjrr

 

 

Περιπολία πυρασφάλειας 28 Αυγ.13

Λόγω των ισχυρών ανέμων που αναμένονταν κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, 28 Αυγούστου 2013, ζητήθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρδίτσας, η συνδρομή της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, αλλά και άλλων εθελοντικών οργανώσεων, στην διενέργεια περιπολιών επιτήρησης κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, σε συγκεκριμένα σημεία αυξημένης επικινδυνότητας του Νομού. Στη Ραδιολέσχη Καρδίτσας ανατέθηκε το τμήμα που περιλαμβάνει τις περιοχές Φαναρίου, Καναλίων, Αγίου Ακακίου, Χάρματος, Καππάς, Πύργου Ιθώμης, Ελληνοπύργου, Ράζιας, Μητρόπολης, Μεσενικόλα και Μορφοβουνίου.

Για το λόγο αυτό ο Πρόεδρος (SV4GDE) και ο Γραμματέας (SV4LBS) με το αυτοκίνητο του συλλόγου, ανέλαβαν να περιπολούν στις παραπάνω περιοχές.

Ένα σημείο ιδανικό για επιτήρηση καθώς έχει θέα προς ένα μεγάλο τμήμα των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων, είναι και το βυζαντινό κάστρο του Φαναρίου.

 

 

sigjrr

 

 

Περιπολίες Πρόληψης Πυρκαγιών - Επάνδρωση Πυροφυλακίων

 Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας, ως πιστοποιημένη εθελοντική οργάνωση, προγραμματίζει και φέτος, εκτός των άλλων δράσεων , την οργάνωση και τη διενέργεια περιπολιών δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης και την επάνδρωση των κυριοτέρων πυροφυλακείων του νομού με αντικειμενικό σκοπό την πρόληψη εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή του νομού Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.Συγκεκριμένα, οι εποχούμενες περιπολίες και η επιτήρηση από τα πυροφυλάκεια, θα διεξάγονται τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιάς και τις αργίες στην τρέχουσα αντιπυρική περίοδο στο διάστημα από 1 / 6 /2008 έως 30 / 9 /2008 από ομάδες εθελοντών Ραδιοερασιτεχνών της Ραδιολέσχης Καρδίτσας. 

Οι περιοχές που θα επιτηρούνται και θα ελέγχονται είναι τα τμήματα της δασικής έκτασης περιμετρικά των γραφικότατων λιμνών Ν. Πλαστήρα και Σμοκόβου. Οι ομάδες των εθελοντών μας θα κινούνται με το ειδικά διαμορφωμένο τετρακίνητο όχημα της Ραδιολέσχης, αλλά και με ίδια μέσα, θα είναι εφοδιασμένες με φορητούς και mobile ασυρμάτους και κινητά τηλέφωνα, θα ενημερώνουν τους εκδρομείς και επισκέπτες για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από άστοχες ενέργειες με τη διανομή κατάλληλου έντυπου υλικού, θα καταγράφουν τις ύποπτες κινήσεις στην δασική ζώνη και όταν διαπιστώνουν κάτι σχετικό ή την εκδήλωση πυρκαγιάς θα αναφέρουν αμέσως στο επιχειρησιακό κέντρο της Π.Υ. Καρδίτσας.

 
 

sigjrr

 
 
random_09.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1271428
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..3.230.173.188