Σύγκληση Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Καρδίτσας

 

7-4-2022

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη η Πρώτη Ειδική Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας για την Αντιπυρική Περίοδο 2022.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν «Σχεδιασμός και Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα και αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022».

.

27-4-2022

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 27/4/2022 και ώρα 12:00, μέσω τηλεδιάσκεψης, η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Καρδίτσας, για την Αντιπυρική Περίοδο 2022.

Θέμα της συνεδρίασης ήταν η πορεία υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων, δράσεις συνεργασίας καθώς και ενέργειες για την πρόληψη πυρκαγιών σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022.

.

10-6-2022

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "GENESIS"

Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, εκτάκτως, χθες Πέμπτη 9-6-2022 στις 20:00 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, με θέμα την επερχόμενη καταιγίδα "genesis" και τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που αυτή θα φέρει, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από ισχυρούς ανέμους.

Τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα, με ραγδαίες βροχές και καταιγίδες, εντοπίζονται χρονικά στο 24ωρο της Παρασκευής, 10 Ιουνίου, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου επηρεάζοντας και τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια.

Αιφνίδιες πλημμύρες μπορούν να συμβούν σε πολλές πόλεις και οικισμούς. Κυρίως, στη δυτική Στερεά συμπεριλαμβανομένου και μέρους των νησιών του Ιονίου, αλλά και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο μέχρι την Πιερία και τις Σποράδες. Ειδικά στη Θεσσαλία, αναμένονται βροχοπτώσεις με μεγάλη διάρκεια.

Απευθύνεται ισχυρή σύσταση και θα πρέπει όλοι μας:

Να αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

Ποτέ και για κανέναν λόγο, να μην διασχίζουμε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζή ή με όχημα. Το επαναλαμβάνουμε, για κανέναν λόγο!

Θα πρέπει να παρακολουθούμε τις σχετικές ανακοινώσεις στα μέσα ενημέρωσης και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των Αρχών.

 

23-8-2022
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας για τα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται μέχρι την Πέμπτη (25/08)
Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ της Π.Ε Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι με αφορμή το δελτίο της ΕΜΥ που προβλέπει την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην περιοχή.
Όπως τόνισε ο προϊστάμενος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας Βασίλης Καραλής, οι προβλέψεις της ΕΜΥ κάνουν λόγο για τοπικά έντονα καιρικά φαινόμενα από την Τετάρτη μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης με κύριο χαρακτηριστικό την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων κατά τόπους. Από το πρωί της Παρασκευής τα φαινόμενα θα βρίσκονται σε αποδρομή, θα παραμένει όμως η αστάθεια στα ορεινά. Ο κ. Καραλής ζήτησε να βρίσκονται όλοι σε πλήρη εγρήγορση, οι δήμοι να έχουν σε ετοιμότητα τα μηχανήματα έργου και να ενημερώνουν σε πρώτο χρόνο για τυχόν προβλήματα ( ιρλανδικές διαβάσεις κλπ).
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Καρδίτσας Κωστής Νούσιος τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι σε πλήρη ετοιμότητα, για να παρέμβουν αν τυχόν χρειαστεί. Ζήτησε από τους Δήμους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα φρεάτια και να καθαιρέσουν άμεσα τα φράγματα στα σημεία που χρειάζεται, ενώ ταυτόχρονα να είναι έτοιμοι για να εφαρμόσουν τα επικαιροποιημένα σχέδια για ανάλογες περιπτώσεις.’’ Η Π.Ε Καρδίτσας είναι σε πλήρη επιφυλακή, χρειάζεται έγκαιρη ενημέρωση για να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα’’, κατέληξε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης.
 

 

20-10-2022

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 13:00, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα σύμφωνα με το σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ»

2. «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό σύμφωνα με το σχέδιο ΒΟΡΕΑΣ»

 

 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Καρδίτσας-Διομήδης

 

Έκτακτο Συντονιστικό στην Π.Ε. Καρδίτσας για τη διαχείριση της επερχόμενης κακοκαιρίας Διομήδης…

 

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα υπό τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό

Ενεργοποιήθηκε το προειδοποιητικό μήνυμα 112

Υπό τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Καρδίτσας εν όψει της κακοκαιρίας Διομήδης που αναμένεται να πλήξει από το βράδυ την περιοχή της Καρδίτσας και όλη τη Θεσσαλία. Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα πρόγνωση της ΕΜΥ, στη Θεσσαλία αναμένονται πολύ μεγάλα ύψη βροχής, άνω των 100 χιλιοστών, ενώ από αύριο Τετάρτη προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας έχει θέσει σε επιφυλακή το σύνολο του μηχανισμού της που εμπλέκεται στη διαχείριση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και βρίσκεται σε ετοιμότητα με 50 μηχανήματα έργου στην Π.Ε. Καρδίτσας και ικανές προμήθειες άλατος. Σε ετοιμότητα καλούνται να βρίσκονται και οι Δήμοι, στις περιοχές ευθύνης τους. Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενεργοποίησε το προειδοποιητικό μήνυμα 112 καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να τηρούν τις οδηγίες αυτοπροστασίας.

«Η Θεσσαλία και η Καρδίτσα βρίσκεται για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο ενός επικίνδυνου καιρικού φαινομένου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή και στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα προκύψουν. Ευχαριστώ για την καλή συνεργασία και τον αυτοματισμό ενεργειών που έχουμε κατακτήσει στη διαχείριση επικίνδυνων φαινομένων. Αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις με θετικά αποτελέσματα και χρειάζεται και στην περίπτωση του Διομήδη, να είμαστε έτοιμοι και σε συνεχή επικοινωνία, για να μην υπάρξουν αιφνιδιασμοί» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.

 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. Π.Ε. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ.10-12-2021

 

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας,ενόψει των επικίνδυνων καιρικών φαινομένωνπου αναμένονταιαπό τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς τα προβλεπόμενα ύψη βροχής είναι πολύ υψηλάγια τα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Κατόπιν τούτων όλοςο εμπλεκόμενος μηχανισμόςτης Π.Ε Καρδίτσας, των Δήμων και των κρατικών υπηρεσιών,τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και επιφυλακής.

Οι Εθελοντικές Οργανώσεις θα είναι σε ετοιμότητα για την παροχή συνδρομήςαν απαιτηθεί.

Ήδηστα ορεινά του νομού(αυχένες Τυμπάνου, Αγίου Νικολάου) αυτή την στιγμή είναι σε εξέλιξη δυνατή χιονόπτωση καιη κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Γίνεταιπαράκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεωνστα ορεινά για την αποφυγή τυχόν εγκλωβισμών ή ατυχημάτων.

Τα μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότηταμε φορτισμένους ασυρμάτους και όλα τα παρελκόμενα, ώστε αν κληθούμε να συνδράμουμε. Παράκληση να υπάρχει συνεχής ροή ενημέρωσης για να γνωρίζουμε την κατάσταση που επικρατεί εκτός της πόλεως.

Απαραίτητη η λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων προστασίας από πλημμύρες και χιονοπτώσεις.

 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 22-7-2021

 

Συνεδρίαση Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Θέμα: Αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων σύμφωνα με το ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με την κωδική ονομασία "ΔΑΡΔΑΝΟΣ"

Συνεδρίασε σήμερα στις 13:30 μέσω τηλεδιάσκεψης το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας με σκοπό τον σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την σύνταξη των αντίστοιχων Σχεδίων, καθώς και την πρόληψη και ετοιμότητα αντιμετώπισης κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα σύμφωνα με έγγραφο της Γ.Γ.Π.Π. θα πρέπει να εξετασθούν θέματα σχετικά με:

  • την ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Περιφερειακών ενοτήτων και των Δήμων, που εμπλέκονται σε δράσεις πολιτικής προστασίας (συντήρηση εξοπλισμού και μηχανημάτων, ανάθεση και καταμερισμός αρμοδιοτήτων, εξουσιοδοτικές πράξεις, κλπ)
  • τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
  • την ενημέρωση της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και της Οργανικής Μονάδας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για τις δράσεις που αναλαμβάνουν οι λοιποί επιχειρησιακά εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου (Π.Σ., ΕΛ.ΑΣ., κλπ) στο πλαίσιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων
  • το συντονισμό δράσεων πολιτικής προστασίας των λοιπών φορέων (ΕΛ.ΑΣ., Π.Σ., ΕΚΑΒ, κλπ), για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
  • την κατάσταση του δικτύου ομβρίων υδάτων των οδών, καθώς και των αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας Περιφέρειας και Δήμου, καθώς και ζητημάτων που αφορούν τις εργασίες καθαρισμού υδατορεμάτων αρμοδιότητας Περιφέρειας.
  • τις αρμοδιότητες του Δήμου στη συντήρηση και αποκατάσταση βλαβών στο οδικό δίκτυο εντός της επικράτειας του Δήμου, με έμφαση στο αγροτικό οδικό δίκτυο.
  • τον προσδιορισμό μέτρων πρόληψης και ετοιμότητας όταν προβλέπεται από την ΕΜΥ η εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων (ισχυρές βροχές και καταιγίδες).
  • ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Πλημμυρικών Φαινομένων με την κωδική ονομασία «ΔΑΡΔΑΝΟΣ».
  • την αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου σε δράσεις για την υποστήριξη του έργου του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου αντίστοιχα, στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο Π.Π. Δήμου Σοφάδων 16-7-2021

Σύγκληση Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σοφάδων.

Συνεδρίασε σήμερα με τηλεδιάσκεψη το Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σοφάδων, για την δρομολόγηση έργων και δράσεων αντιπυρικής προστασίας, καθώς και επιμέρους θεμάτων που συνδέονται με την πρόληψη, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και την ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσα ως Εθελοντική Οργάνωση του Μητρώου της Γ.Γ.Π.Π. και ενταγμένη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του σχεδίου "ΙΟΛΑΟΣ", έλαβε μέρος στην συνεδρίαση.

 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 7 Μαίου 2021

 

Με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, την Παρασκευή 7 Μαΐου 2021 και ώρα 13:00, το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωστή Νούσιο, με σκοπό την προετοιμασία και τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, φορέων και εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιμετώπιση κινδύνων από τις δασικές πυρκαγιές.
.
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Τ.Ο.Π.Π. Δήμου Σοφάδων 19-6-2020

Σύσκεψη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σοφάδων, για την αντιπυρική προστασία, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 19/6/2020 στο Δημαρχείο, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Θάνου Σκάρλου.
Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας συμμετείχε στην σύσκεψη με την παρουσία του Εφόρου των Ο.Ε.Α. SV4GEG.
 
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Τ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 5-6-2020

 2020-06-05-sno

 
Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας.
 
Με αντικείμενο το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου, υπό την προεδρία του Δημάρχου κ. Β. Τσιάκου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας της χώρας μας και η πλήρης εξάλειψή τους είναι αδύνατη, ακόμη και αν υπήρχε ο πιο τέλειος αντιπυρικός σχεδιασμός. «Είναι συνεπώς εύλογη η ανησυχία που υπάρχει στη διαχείριση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών με δεδομένο ότι έχουν επιπτώσεις στον άνθρωπο, στις υποδομές και στο οικοσύστημα. Όσον αφορά στο Δήμο επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε τοπικό επίπεδο, για την υποστήριξη του έργου του Πυροσβεστικού σώματος στην πρόληψη καταστολή και άμεση διαχείριση των συνεπειών των δασικών πυρκαγιών. Αυτό προκύπτει τόσο από την ιστορική, όσο και από την προσωπική μου εμπειρία ως Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας κ. Σπυρίδων Κουρτεσιώτης ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ»,προέβη σε σειρά προπαρασκευαστικών μέτρων και δράσεων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που διαθέτει οι δήμος.
Ειδικότερα:
Συγκρότησε Συντονιστικό Πολιτικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.
Συνέταξε (είναι προς επικαιροποίηση) Σχέδιο καθώς και Μνημόνιο ενεργειών Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.
Προέβη στη συντήρηση του εξοπλισμού και των μέσων που θα χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας .
Όρισε σε κάθε Κοινότητα του δήμου σε συνεργασία με τον αντίστοιχο Πρόεδρο, σημεία συγκέντρωσης των πολιτών για την εν συνεχεία οργανωμένη απομάκρυνσή τους.
Κατάρτισε Μητρώο ιδιωτών ιδιοκτητών οχημάτων και μηχανημάτων έργου, για εργασίες αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών όταν δεν επαρκούν τα διαθέσιμα μηχανήματα του δήμου, καθώς και Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.
Ενημέρωσε εγγράφως ως όφειλε όλους τους Προέδρους Κοινοτήτων για την απαγόρευση της καύσης αγροτικών εκτάσεων κατά την αντιπυρική περίοδο (01-05-2020 έως 31-10-2020).
Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης εργατών για την πολιτική προστασία.
Επανειλημμένα καθαρίστηκε η αγρωστώδης βλάστηση αθλητικών χώρων, αλσών, νησίδων πάρκων.
Αποψιλώθηκε και απομακρύνθηκε η ξηρή βιομάζα από τα πρανή του οδικού δικτύου ευθύνης του Δήμου.
Εστάλησαν ειδοποιητήρια από την Υπηρεσία Καθαριότητας στους ιδιοκτήτες οικοπέδων για τον άμεσο καθαρισμό τους.
Ακολούθως ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας κ. Χρήστος Κοκώνης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πυροσβεστικών υδροστομίων από τον οποίο προέκυψε ότι απαιτείται τοποθέτηση νέων ενδεικτικά στην ΕΟ Καρδίτσας - Λάρισας στο Δέλτα, Άλσος Παπαράντζας, Κοινότητα Νεράιδας.
 Η Διευθύντρια της Δ/νσης Δασών κ. Χρυσή Παπαβάιου αναφέρθηκε στην επιτόπια συνδρομή με εκπρόσωπο της Δ/νσης Δασών αφού πρώτα ενημερωθεί ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκρινε τη δασική πυρκαγιά ως κρίσιμο περιστατικό. Ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών που παρευρίσκεται σε ένα συμβάν δασικής πυρκαγιάς έχει συμβουλευτικό ρόλο, παρέχοντας επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με το οδικό δασικό δίκτυο, το ανάγλυφο, τις πιθανές θέσεις όπου μπορούν να διανοιχτούν ζώνες με μηχανικούς τρόπους και τη συμπεριφορά της υπάρχουσας βλάστησης στη φωτιά. Εν συνεχεία γνωστοποίησε ότι η Δ/νσή της καθάρισε το δασικό οδικό δίκτυο των Δημοσίων Δασών.
Εκ μέρους του στρατού ο κ. Αντώνιος Βουλγαρόπουλος λοχαγός ΚΕΣΝ ανέφερε ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής με δύο διμοιρίες στρατιωτών προς υποβοήθηση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και με δύο υδροφόρες. Ακόμη επισήμανε ότι πραγματοποιήθηκε έγκαιρη αποψίλωση της βλάστησης μέσα και γύρω από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως και διάνοιξη δασικών δρόμων.
Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Κωστέλλος κατέθεσε την πολυετή εμπειρία του και τους προβληματισμούς του σχετικά με τη διάνοιξη των δασικών δρόμων και την εφαρμογή της απαγόρευσης ύπαρξης εκδρομέων στα δάση.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων που είναι ενταγμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας των οποίων ο συντονισμός προσδιορίζεται από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας. Εκ μέρους της Ραδιολέσχης Καρδίτσας ο κ. Κωνσταντίνος Βογιατζής και ο κ. Παναγιώτης Μανώλης, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας ο κ. Παναγιώτης Ανδρεόπουλος, από τον Ελληνικό Ορειβατικό σύλλογο ο κ. Αντώνιος Παπαδάκος, από τη Λέσχη Εκτός Δρόμου Αυτοκινήτων 4Χ4 Νομού Καρδίτσας (Λ.Ε.ΔΡ.Α.Κ.) ο κ. Χρήστος Τσόγκας, από τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καρδίτσας ο κ. Δημήτριος Παπούλιας και τέλος από την Αερολέσχη Ν. Καρδίτσας ο κ. Παναγιώτης Μιχόπουλος και ο κ. Παπαβασιλείου . Εκ μέρους της Αερολέσχης Δυτικής Θεσσαλίας παρευρέθη ο κ. Ιωάννης Κατσίκης.
Όλοι οι ανωτέρω ανέπτυξαν τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία μπορούν να συνδράμουν στη δασοπυρόσβεση (εναέρια παρατήρηση παρέχοντας εικόνα και ακριβές στίγμα της πυρκαγιάς, διάθεση μηχανημάτων, πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές με δέκα οχήματα, αναμεταδότες) και διαβεβαίωσαν για το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας των μελών τους και των μέσων που διαθέτουν. Τέλος η συνεδρίαση έκλεισε με την ευχή να μην υπάρξουν σοβαρά συμβάντα δασικών πυρκαγιών στην περιοχή μας. Πάντως όπως φάνηκε από τη σύσκεψη ακόμη και αν υπάρξουν δασικές πυρκαγιές, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν την κατάλληλη προετοιμασία και την απαραίτητη εμπειρία να τις αντιμετωπίσουν.
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 11 Νοε 2019

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 πμ θα συνεδριάσει το Σ.Ο.Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στο οποίο έχουμε κληθεί να παραστούμε.

 
    <-->   Το έγγραφο .doc   <-->   Το έγραφο .pdf   <-->
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 6.12.18

 
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι φορείς του νομού ενόψει της χειμερινής περιόδου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων τους.
Αυτό διαπιστώθηκε κατά την σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, το πρωί της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε.
Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος. Την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Λαυρεντία Θέου, ενώ στο πανελ του προεδρείου ήταν και ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος.
Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε ότι κινούμαστε με βάση την περσινή εγκύκλιο Πολιτικής Προστασίας καθώς δεν έχει εκδοθεί καινούργια, ζήτησε να υπάρξει επικαιροποίηση του μνημονίου ενεργειών των Δήμων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταστροφής των πρόχειρων φραγμάτων στους ποταμούς,  που στο πρόσφατο παρελθόν δημιούργησαν προβλήματα.
Από την πλευρά της η κ. Θέου μεταξύ των άλλων σημείωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για καθαρισμούς οδικών αξόνων, τάφρων και φρεατίων, πραγματοποιείται έλεγχος για καλή λειτουργία-συντήρηση του εξοπλισμού, έχει γίνει έλεγχος για επάρκεια άλατος και ζήτησε να οριστούν από τους Δήμους συγκεκριμένοι εκπρόσωποι για καλύτερο συντονισμό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας εξήρε αρχικά την συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις, σημείωσε πως η σύσκεψη γίνεται για να γίνει ο συντονισμός των φορέων και η οργάνωση ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα παρουσιαστούν δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις ανάγκες αποχιονισμού και συνέστησε στους Δήμους να κάνουν, έγκαιρα, προμήθειες αλατιού.
Ακολούθως τον λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, με τον αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Ξυλομένο να μιλά για συνέχιση της άριστης συνεργασίας με Π.Ε., εμπλεκόμενους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις. Σημείωσε ότι πλέον υπάρχει εμπειρία αλλά κανείς δεν εφησυχάζει, ότι τα μηχανήματα του Δήμου είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε επίπτωση καιρικού φαινομένου, ότι έχουν καθαριστεί τα φράγματα, όπως και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες αλατιού για φαινόμενα παγετού.
Σε πλήρη ετοιμότητα δήλωσε ότι βρίσκεται και ο Δήμος Μουζακίου ο αντιδήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής Καρδίτσας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κορέλας, υπογράμμισε ότι ενέργειες της Πυροσβεστικής την χειμερινή περίοδο είναι σε μορφή παροχής βοηθείας και αναφέρθηκε στα μηχανοκίνητα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν καταθέτοντας απόψεις αλλά και παρουσία, ο Δήμος Σοφάδων διά μέσω του αντιδημάρχου κ. Εκίζογλου, ο Αναπληρωτής Δ/ντης  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας κ. Καρανάσιος, εκπρόσωπος του ΚΕΣΝ Ρούσου, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Μουζακίου και Παλαμά, εκπρόσωποι της Δ/νσης Δασών και των Δασαρχείων Καρδίτσας και Μουζακίου, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, Ταυρωπού Καρδίτσας και Τιτανίου, ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ κ. Κολοβός, εκπρόσωπος του τμήματος Κίνησης και Συντήρησης οχημάτων και από πλευράς εθελοντικών οργανώσεων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας, η Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας.
Π.Κ.
Πηγή: www.karditsalive.net
 
 
 
 

sigjrr

 
 
random_18.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1232662
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..3.235.199.19