Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 11 Νοε 2019

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 πμ θα συνεδριάσει το Σ.Ο.Π.Π. της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, στο οποίο έχουμε κληθεί να παραστούμε.

 
    <-->   Το έγγραφο .doc   <-->   Το έγραφο .pdf   <-->
 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 6.12.18

 
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι φορείς του νομού ενόψει της χειμερινής περιόδου για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και των επιπτώσεων τους.
Αυτό διαπιστώθηκε κατά την σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, το πρωί της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου 2018 στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε.
Της σύσκεψης προήδρευσε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος. Την Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Γαβριηλίδης, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Λαυρεντία Θέου, ενώ στο πανελ του προεδρείου ήταν και ο περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος.
Ο κ. Γαβριηλίδης τόνισε ότι κινούμαστε με βάση την περσινή εγκύκλιο Πολιτικής Προστασίας καθώς δεν έχει εκδοθεί καινούργια, ζήτησε να υπάρξει επικαιροποίηση του μνημονίου ενεργειών των Δήμων, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη καταστροφής των πρόχειρων φραγμάτων στους ποταμούς,  που στο πρόσφατο παρελθόν δημιούργησαν προβλήματα.
Από την πλευρά της η κ. Θέου μεταξύ των άλλων σημείωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για καθαρισμούς οδικών αξόνων, τάφρων και φρεατίων, πραγματοποιείται έλεγχος για καλή λειτουργία-συντήρηση του εξοπλισμού, έχει γίνει έλεγχος για επάρκεια άλατος και ζήτησε να οριστούν από τους Δήμους συγκεκριμένοι εκπρόσωποι για καλύτερο συντονισμό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας εξήρε αρχικά την συνεργασία με όλους τους φορείς, αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις, σημείωσε πως η σύσκεψη γίνεται για να γίνει ο συντονισμός των φορέων και η οργάνωση ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα παρουσιαστούν δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις ανάγκες αποχιονισμού και συνέστησε στους Δήμους να κάνουν, έγκαιρα, προμήθειες αλατιού.
Ακολούθως τον λόγο πήραν και οι εκπρόσωποι φορέων και θεσμών, με τον αντιδήμαρχο Καρδίτσας κ. Ξυλομένο να μιλά για συνέχιση της άριστης συνεργασίας με Π.Ε., εμπλεκόμενους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις. Σημείωσε ότι πλέον υπάρχει εμπειρία αλλά κανείς δεν εφησυχάζει, ότι τα μηχανήματα του Δήμου είναι σε απόλυτη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε επίπτωση καιρικού φαινομένου, ότι έχουν καθαριστεί τα φράγματα, όπως και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες ποσότητες αλατιού για φαινόμενα παγετού.
Σε πλήρη ετοιμότητα δήλωσε ότι βρίσκεται και ο Δήμος Μουζακίου ο αντιδήμαρχος κ. Παναγόπουλος, ενώ ο επιχειρησιακός Διοικητής Καρδίτσας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κορέλας, υπογράμμισε ότι ενέργειες της Πυροσβεστικής την χειμερινή περίοδο είναι σε μορφή παροχής βοηθείας και αναφέρθηκε στα μηχανοκίνητα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν καταθέτοντας απόψεις αλλά και παρουσία, ο Δήμος Σοφάδων διά μέσω του αντιδημάρχου κ. Εκίζογλου, ο Αναπληρωτής Δ/ντης  της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας κ. Καρανάσιος, εκπρόσωπος του ΚΕΣΝ Ρούσου, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Μουζακίου και Παλαμά, εκπρόσωποι της Δ/νσης Δασών και των Δασαρχείων Καρδίτσας και Μουζακίου, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ, Ταυρωπού Καρδίτσας και Τιτανίου, ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ κ. Κολοβός, εκπρόσωπος του τμήματος Κίνησης και Συντήρησης οχημάτων και από πλευράς εθελοντικών οργανώσεων, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Καρδίτσας, η Λέσχη 4Χ4 Καρδίτσας, η Ραδιολέσχη Καρδίτσας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Καρδίτσας.
Π.Κ.
Πηγή: www.karditsalive.net
 
 
 
 

sigjrr

 
 

100η Διασυλλογική Άσκηση Ο.Ε.Α.

100η μηνιαία Διασυλλογική Άσκηση επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 10/5/2018, άσκηση επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με ραδιοερασιτεχνικούς συλλόγους, αλλά και μεμονωμένους εθελοντές ραδιοερασιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα.
 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 27 Απρ 2018

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Π.Ε. Καρδίτσας έγινε σήμερα Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στην αίθουσα συσκέψεων του κεντρικού κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2018.
Στη σύσκεψη παραυρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Καρδίτσας κ. Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας κ. Κων/νος Γαβριηλίδης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ορέστης Ψαχούλας, η Προϊσταμένη τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π. Ε. Καρδίτσας κ. Ευανθία Μπαρτζιώκα, ο Δ/της της Περιφ. Πυροσβεστικής Διοίκησης Θεσσαλίας κ. Κων/νος Σκούρπας, ο Δ/τής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Σωτήριος Κορέλας, ο αναπλ. Δ/τής της Π.Υ. Σοφάδων κ.Ευάγγελος Ζαβλάγκας, ο αναπλ. Δ/τής της Π.Υ. Μουζακίου κ. Θεόδωρος Πάντος, ο Αστ. Δ/ντής κ. Θωμάς Καρανάσιος, ο εκπρόσωπος του Κ.Ε.Σ.Ν. Ανθχος κ. Νικόλαος Λάππας, , ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Παναγιώτης Τουλιάς, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών Καρδίτσας κ. Ιωάννης Νταής, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Καρδίτσας κ.Ιωάννης Αγγελακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου Μουζακίου κ. Απόστολος Γκόζκος, η αν. Δ/ντρια Τεχνικών Έργων κ. Χριστίνα Ρέππα, ο εκπρόσωπος της ΔΕΔΔΗΕ κ. Κων/νος Φούντας και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων της Περιφερειακής Ενότητας. 
Αφού έλαβαν το λόγο όλοι οι παραπάνω συμμετέχοντες και τοποθετήθηκαν σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία αναλύθηκαν και εξειδικεύτηκαν οι αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό όλων στον τομέα της πρόληψης και στην έγκαιρη και άμεση επέμβαση στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών που ενδέχεται να εκδηλωθούν και αποφασίστηκαν τα εξής:  
1. Από την πλευρά της Π. Ε. Καρδίτσας θα διατεθούν όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό σε 24ωρη βάση. 
2. Η Π.Ε. Καρδίτσας και οι συμμετέχοντες Δήμοι θα συμβάλλουν στη βελτίωση – συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου σε συνεργασία με τα Δασαρχεία. 
3. Οι συμμετέχοντες Δήμοι θα φροντίσουν για την απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα κλπ. 
4. Θα επιτρέπεται καύση υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών ύστερα από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 
5. Σε περίπτωση που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3 και άνω θα αυξάνονται τα μέτρα ετοιμότητας και η επιτήρηση των δασών για εντοπισμό πυρκαγιών. 
6. Στις περιπολίες θα συμμετέχουν για επιτήρηση των δασών η Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα Δασαρχεία και οι Εθελοντικές Οργανώσεις καθώς και κλιμάκια της Αστυνομίας και του ΚΕΣΝ αν απαιτηθεί. 
7. Ενημέρωση του κοινού για μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας.  
8. Η προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση θα αποφασισθεί σε έκτακτο ΣΟΠΠ. 
9. Λήψη μέτρων προστασίας των παιδικών εξοχών – κατασκηνώσεων (οργανωμένα σχέδια εκκένωσης κατασκηνωτών και προσωπικού).
Πηγή: www.karditsalive.net
 
 

div> 

 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 07 Νοε 2017

Συνεδρίασε το Συντονιστικό της Π.Ε. Καρδίτσας για την αντιμετώπιση καιρικών φαινομένων του επερχόμενου χειμώνα (+Φώτο +Βίντεο)
.
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 07 Νοεμβρίου 2017
Η συνεργασία μεταξύ των φορέων αλλά και των δημοτών, ο συντονισμός ενεργειών και η κατάλληλη προετοιμασία είναι τα κλειδιά για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε από την σημερινή ευρεία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, της Π.Ε. Καρδίτσας παρουσία εκπροσώπων από την αποκεντρωμένη Διοίκηση, των Δήμων, υπηρεσιών, Σωμάτων Ασφαλείας, και εθελοντικών οργανώσεων.
Όπως τονίστηκε όμως χαρακτηριστικά οφείλει και η κεντρική διοίκηση να συμβάλει και να μην βάζει εμπόδια, είτε υποχρηματοδοτώντας, είτε με νόμους που λειτουργούν εις βάρος της καλύτερης προετοιμασίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο Σοφάδων κ. Σκάρλο πως δεν μπορεί να γίνει ανάθεση για ποσό πάνω από 20.000 ευρώ για προμήθεια αλατιού ή συντήρηση μηχανημάτων και αν πάει σε δημοπράτηση θα χρειαστεί πάνω από έξι μήνες, ενώ ο αντιδήμαρχος Μουζακίου κ. Καλλιώρας υπογράμμισε πως δεν μπορείς να πεις στον ιδιοκτήτη μηχανήματος να παρέμβει όταν δεν έχει πληρωθεί από πέρυσι.
Γενικότερα το οικονομικό και οι διαδικασίες ήταν θέματα που αναφέρθηκαν από όλους σχεδόν τους παρευρισκομένους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων του αντιπεριφερειάρχη κ. Τσιάκου και του αντιδημάρχου Καρδίτσας κ. Ξυλομένου. Από την άλλη υπήρξε αισιοδοξία ότι η καλή συνεργασία που επιδείχθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και η εμπειρία που έχουν αποκομίσει όλοι από τα περσινά φαινόμενα, θα συμβάλουν για να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρόμοιες καταστάσεις που όλοι, πάντως,  απεύχονται.
Στα θετικά τώρα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε πως η Π.Ε. είναι πανέτοιμη από κάθε άποψη. Μίλησε για συντηρημένα μηχανήματα, τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός και συνεννόηση με τους Δήμους για το που θα παρεμβαίνει ο καθένας και ειδικότερα σε περιπτώσεις αποχιονισμού δρόμων και ζήτησε την βοήθεια των δημοτών, εφόσον χρειαστεί μέσω της επίδειξης ψυχραιμίας και καλής συνεργασίας.
Ακόμα χαρακτήρισε ευτύχημα για το νομό το φράγμα Σμοκόβου και τα αντιπλημμυρικά στον «Μέγα» ποταμό, τα οποία έχουν περιορίσει σημαντικά τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Παράλληλα ζήτησε από τους αρμοδίους φορείς να ολοκληρώσουν το γκρέμισμα των χωμάτινων φραγμάτων στα ποτάμια διευκολύνοντας την ροή των υδάτων.
Ανάλογη ήταν και η θέση του δημάρχου Σοφάδων σε ότι αφορά τα αντιπλημμυρικά αλλά και η δήλωση ετοιμότητας από μέρους του Δήμου και των υπηρεσιών του.
Συστάσεις για προμήθεια αλατιού, συντήρηση μηχανημάτων και άλλων απαραίτητων ενόψει του χειμώνα παρεμβάσεων έγιναν από την προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας κ. Μπαρτζιώκα, ενώ επί του θέματος μίλησε και ο κ. Γαβριηλίδης εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Η σύσκεψη συνεχίστηκε μέχρι αργά με πιο εξειδικευμένη συζήτηση πάνω σε θέματα αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων με την συμμετοχή και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επικεφαλής τον Διοικητή κ. Κορέλα.
Σημειώνουμε εδώ πως άπαντες οι αυτοδιοικητικοί και όχι μόνο εξήραν τον ρόλο που παίζουν οι εθελοντικές οργανώσεις σε περιπτώσεις δύσκολων κατάστάσεων.
Στη σύσκεψη εκτός των προαναφερομένων συμμετείχαν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ.Μάττας, η κ Παπαστεργίου-Ζαρκάδα αντιδήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, ο περιφερειακός σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Προστασίας κ. Αναγνωστόπουλος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Μαρκινός, εκπρόσωποι του Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ντενησιώτη, εκ μέρους του κυνηγητικού Συλλόγου ο κ. Παπούλιας και εκ μέρους της Ραδιολέσχης ο κ. Αυγέρης, ο πρόεδρος της Αερολέσχης κ. Μιχόπουλος, οι διοικητές των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Παλαμά και Μουζακίου, εκπρόσωπος του ΚΕΣΝ Ρούσου, των Δασικών υπηρεσιών, των Τεχνικών υπηρεσιών και του ΔΕΔΔΗΕ.
Π.Κ.
πηγή:www.karditsalive.net
 
 
Δείτε βίντεο από τη συνεδρίαση του συντονιστικού:
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 28 Απρ 2017

 2017-04-28-sopp
Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου 2017.
Η πρόληψη, η ενημέρωση και η καλή συνεργασία εμπλεκομένων φορέων και πολιτών είναι βασικές προϋποθέσεις για να μην δημιουργηθούν προβλήματα από πυρκαγιές.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας, που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, με την συμμετοχή τόσο αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και εθελοντικών οργανώσεων.
Από την συζήτηση που έγινε δεν μπορούσε να απουσιάζει το θέμα της έλλειψης πόρων για δασοπροστασία με τους τόνους να ανεβαίνουν, μάλιστα κάποια στιγμή, όταν έγινε κουβέντα επ’ αυτού.
Την συζήτηση άνοιξε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος επισημαίνοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε άψογη συνεργασία σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και πως ανάλογη συνεργασία και συντονισμός θα υπάρξει και φέτος. Τον κύριο λόγο, πρόσθεσε, τον έχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι υπόλοιποι φορείς θα πρέπει να βοηθήσουν στο να κάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το έργο της. Επίσης έκανε αναφορά στις εθελοντικές ομάδες χαρακτηρίζοντας την ύπαρξή τους προνόμιο για το νομό.
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Δ/ντης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας κ. Δημ. Τσιόφας, που αναφέρθηκε στα έργα και τις δράσεις που θα πρέπει να γίνουν για να είναι η περίοδος χωρίς προβλήματα.
Ανάμεσα σε αυτά η βελτίωση-καθαρισμός του δασικού οδικού δικτύου, η απομάκρυνση της βλάστησης γύρω από οικοδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας όπως αρχαιολογικοί χώροι, στρατόπεδα, αποθήκες καυσίμων κ.λ.π., ενώ έδωσε ιδιάιτερη βαρύτητα στον καθαρισμό των οικοπέδων εντός οικισμών, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι Δήμοι. Μάλιστα ζήτησε από τους εκπροσώπους τους, μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα να του καταθέσουν προτάσεις προκειμένου να βελτιωθεί ο σχετικός νόμος και να λύνονται πιο εύκολα τα προβλήματα με χώρους που οι ιδιοκτήτες τους δεν καθαρίζουν ή είναι αγνώστων ιδιοκτητών.
Τις απόψεις τους κατέθεσαν και οι αντιδήμαρχοι Δήμων του νομού που παρέστησαν στην συνεδρίαση και συγκεκριμένα ο κ. Ξυλομένος από το Δήμο Καρδίτσας, η κ. Παπαστεργίου Ζαρκάδφα από το Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, ο κ. Γκινής από το Δήμο Μουζακίου, ο κ. Κουτσομηλιάς από το Δήμο Σοφάδων και η κ. Καραϊσκου από τον Δήμο Παλαμά. Άπαντες δήλωσαν έτοιμοι να συνεργαστούν και αναφέρθηκαν στις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις υπηρεσίες τους, τονίζοντας πάντως την έλελιψη χρηματοδότησης πάνω στον συγκεκριμένο τομέα, με τον κ. Τσιάκο να συμπληρώνει πως η αντιπεριφέρεια δεν χρηματοδοτείται ούτε με ένα ευρώ.
Τέλος το λόγο πήραν οι πλέον αρμόδιοι και συγκεκριμένα οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στην αίθουσα παρέστησαν ο διοικητής της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Κορέλας, οι διοικητές των Π.Υ. Σοφάδων και Μουζακίου κ.κ. Νταουτάς και Φούκας αντίστοιχα, ο αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ. Παλαμά κ. Λακιαράς και ο αξιωματικός της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Τσιώλης.
Ο κ. Κορέλας στην τοποθέτησή του σημείωσε πως από την Δευτέρα ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος, πως η υπηρεσία έχει ήδη ξεκινήσει ελέγχους, σε δασικούς δρόμους, δεξαμενές και άλλα σημεία και έχει προβεί στις απαραίτητες ενημερώσεις στους αρμοδίους για να παρέμβουν. Αναφέρθηκε ακόμα στον γενικό σχεδιασμό στο νομό, στις περιπολίες που θα γίνονται και στην ενίσχυση αυτών σε επικίνδυνες περιόδους. Ζήτησε και αυτός από τους Δήμους τον καθαρισμό των οικοπέδων ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κάψιμο των καλαμιών ζητώντας να υπάρξει πρόγραμμα ενημέρωσης των αγροτών.
Εκτός των προαναφερομένων στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αστυνομικός υποδιευθυντής Καρδίτσας κ. Καρανάσιος, η υπεύθυνη Πολιτικής προστασίας της Π.Ε Καρδίτσας κ. Μπαρτζιώκα, δασολόγοι, δασοπόνοι, μηχανικοί και εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων.
Πηγή: karditsalive.net
 
 
 
 
 
 

sigjrr

 
 

Σεισμοί. Λέκκας-Παπαζάχος 2Νοε2013

Η πρόσκληση

Ο Σύλλογος των Απανταχού Καρδιτσιωτών σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 18:00 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας (Δημαρχείο Καρδίτσας) στη μεγάλη ενημερωτική-επιστημονική εκδήλωση που οργανώνει με ομιλητές τους Καρδιτσιώτες Σεισμολόγους – Καθηγητές Πανεπιστημίων της Χώρας κκ Ευθύμιο Λέκκα και Κωνσταντίνο Παπαζάχο και με θεματικό αντικείμενο “Η σεισμική δραστηριότητα και η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας – νομού Καρδίτσας και ευρύτερα της Θεσσαλίας”

Η εν λόγω εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και του Δήμου Καρδίτσας.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους πολίτες του νομού Καρδίτσας και θα διανεμηθεί ειδικό έντυπο υλικό του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).

Το Δ.Σ του Συλλόγου των Απανταχού Καρδιτσιωτών

Η εκδήλωση

Επιτυχία σημείωσε το συνέδριο των απανταχού Καρδιτσιωτών χθες στο Κινηματοθέατρο. Πλήθος συμπολιτών παρακολούθησαν με ενδιαφέρον το συνέδριο με θέμα «Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ-ΝΟΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»

Κύριοι ομιλητές ήταν οι Καρδιτσιώτες Καθηγητές Πανεπιστημίων της χώρας, ο κ. Ευθύμης ΛΕΚΚΑΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Κων/νος ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ, Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Κύριλλος, οι βουλευτές Καρδίτσας Κώστας Τσιάρας, Ασημίνα Σκόνδρα, Νίκος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος η θεματική αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Κόκκαλη Κουβέλη οι Δήμαρχοι Καρδίτσας Κώστας Παπαλός, Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος, αντιδήμαρχοι των τεσσάρων δήμων, οργανώσεις διάσωσης, λέσχη 4Χ4, Ραδιολέσχη,πολιτικοί μηχανικοί κα. 

Χαιρετισμό απεύθυναν Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας ,Ο Δήμαρχος Καρδίτσας και ο πρόεδρος του συλλογου απανταχού Καρδιτσιωτών Κωνσταντίνος Κουσαής.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και συντοπίτης και γνωστός σεισμολόγος Β.Παπαζάχος.

Ο Καθηγητής Παπαζάχος αναφέρθηκε στη σεισμικότητα και την ενεργό τεκτονική του Ελλαδικού χώρου και τη σημασία αυτών ειδικά για την περιοχή της Καρδίτσας (σεισμός Σοφάδων-1954). Ο Καθηγητής κ. Λέκκας ενημέρωσε τους ακροατές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών που έχουν κάνει η θα κάνουν την εμφάνισή τους στο μέλλον, τόσο στον ορεινό όγκο (Αργιθέα-Άγραφα – φαινόμενα κατολισθήσεων κλπ) όσο και στα πεδινά τμήματα της Καρδίτσας (πλημμυρικά φαινόμενα).

Οι θεματικές ενότητες των ομιλητών ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και όσοι Καρδιτσιώτες που παρακολούθησαν με την συνοδεία κι από πλούσιο οπτικοφωτογραφικό υλικό είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν λεπτομέρειες για την περιοχή της Καρδίτσας από την σκοπιά της γεωλογικής επιστήμης καθώς από την ιστορική ανάδρομη των σεισμών στην Καρδίτσα.

Τέλος για τους παραπάνω λόγους αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές τονίζοντας ότι η συγκυρία της εκδήλωσης δεν έχει σχέση με την εκδήλωση κάποιου μεγάλου σεισμικού φαινόμενου στην περιοχή και πρέπει όχι μόνο οι Καρδιτσιώτες αλλά και όλοι να είμαστε ενημερωμένοι γιατί η περιοχή μας είναι χαρακτηρισμένη στην Μεσόγειο σαν σεισμογενής ζώνη.

Με την ευκαιρία αυτή ο Βασίλης Παπαζάχος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι δυνατή η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη σεισμών, ενώ ο Κων/νος Παπαζάχος δήλωσε ότι η κατάσταση δημοσίων κτιρίων και κατοικιών είναι σε μεγάλο αριθμό ασφαλή σε σεισμικά φαινόμενα που γίνονται στο Ελλαδικό χώρο.

 

Πηγή: karditsaPortal.gr

 

 


Βίντεο από το www.trikalaola.gr

 

 

sigjrr

 

 

Σ.Ο.Π.Π. ΠΕ Καρδίτσας 1 Νοε 2013

Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Καρδίτσας ενόψει των καιρικών φαινομένων του χειμώνα.

Με στόχο την καλύτερη δυνατή προετοιμασία εν όψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου, συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Καρδίτσας, το συντονιστικό όργανο υπεύθυνο για την πολιτική προστασία.

Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Τσιάκου και με τη συμμετοχή των καθηγητών σεισμολογίας και γεωλογίας κκ. Κων/νου Παπαζάχου και Ευθύμιου Λέκκα αντίστοιχα, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μας καθώς το απόγευμα του Σαββάτου είναι οι κεντρικοί ομιλητές σε εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος απανταχού Καρδιτσιωτών. Επίσης στην συνεδρίαση μετείχαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Κόκκαλη, ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Παπαλός, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Καναβός, ο αντιδήμαρχος Καρδίτσας κ. Κωτούλας, ο διοικητής Π.Υ. Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Μιχαλάκης, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας κ. Τσιάφας, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Καρδίτσας κ. Σακελλαρόπουλος, ο ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Σοφάδων κ. Νταουτάς, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Παλαμά κ. Σίμος, ο Διευθυντής της ΔΕΗ κ. Κολοβός, ο εκπρόσωπος της Δ/νσης Δασών κ. Κατσιάμπουρας, ο εκπρόσωπος της Α.Δ. Καρδίτσας κ. Αποστολός, ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του Δήμου Καρδίτσας κ. Παπακυρίτσης, η διευθύντρια τεχνικών έργων κ. Τσέλιου, οι εκπρόσωποι του δασαρχείου Μουζακίου κ.κ. Χουρδάκη και Αναστασιάδου, από το νοσοκομείο Καρδίτσας ο κ. Χατζής, από το Κέντρο Στρατονομίας ο κ. Γεωργούλας, από την Π.Ε. Καρδίτσας ο κ. Σέμπρος, από τον ΕΟΣΚ ο κ. Παπαδάκος και η κ. Μανιάτη, από τον κυνηγετικό σύλλογο ο κ. Παπούλιας, από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης ο κ Λαμπράκης, από τη λέσχη 4χ4 οι κ.κ. Τασιόπουλος και Πούρμπος και από τη ραδιολέσχη οι κ.κ. Βογιατζής και Λελλής.

Εισαγωγικά ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε την ανάγκη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων για την πολιτική προστασία υπηρεσιών, ώστε σε περιπτώσεις ακραίων και επικίνδυνων φαινομένων η αντίδραση να είναι άμεση και αποτελεσματική. Τόνισε πως στην κατεύθυνση αυτή οι υπηρεσίες θα πρέπει να διατηρούν πάντοτε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας με στόχο να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες να ανταποκριθούν στο καθήκον τους. Ο κ Τσιάκος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η έως τώρα εμπειρία δείχνει ότι όπου και όποτε χρειάστηκε να επέμβουν οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, η επέμβαση τους ήταν έγκαιρη και αποτελεσματική και για το λόγο αυτό συνεχάρη τις διοικήσεις τους. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση και την ευχή με τις κατάλληλες ενέργειες όλων και ο φετινός χειμώνας να κυλήσει ομαλά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο ο κ. Ευθύμιος Λέκκας όσο και ο κ Κων/νος Παπαζάχος έκαναν σύντομες εισηγήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στην σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας και στην ανάγκη της όσο το δυνατόν καλύτερης προετοιμασίας, απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που δοκιμάζουν τις αντοχές των ανθρώπων αλλά και των κατασκευών.

Στη συνέχεια στη σύσκεψη πήραν το λόγο αναλυτικά οι διοικητές και οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών που υπάγονται στην πολιτική προστασία και ανέλυσαν τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν, αλλά και τα σχέδια για τις περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.

Πηγή: εφ.Η Επικαιρότητα

 

 

sigjrr

 

 

Συνεδρίαση Σ.Τ.Ο. του Δήμου Καρδ.

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καρδίτσας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα

Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Καρδίτσας κ. Κων. Παπαλού συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 30/10/2013 το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Καρδίτσας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Στρατού, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της ΕΛ.ΑΣ, της Δ/νσης Δασών, του Δασαρχείου, όπως επίσης και της Ραδιολέσχης και του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου που ως εθελοντικοί φορείς συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική προστασία.

Στη συνεδρίαση από πλευράς του Δήμου συμμετείχαν επίσης ο αρμόδιος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Φιλ. Κωτούλας, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Δημ. Κωστόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λαμ. Τσιούκης, οι Δ/ντες Τεχνικών Υπηρεσιών και Αμαξοστασίου κκ. Β. Ελευθερίου και Γ. Αγγέλου και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διοικητικής Μέριμνας και Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωαν. Παπακυρίτσης.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο έλεγχος του βαθμού ετοιμότητας και ο συντονισμός της δράσης των υπηρεσιών του Δήμου, των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και των εθελοντικών οργανώσεων ενόψει της χειμερινής περιόδου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων ή προβλημάτων που ενδεχομένως ανακύψουν από χιονοπτώσεις ή παγετό.

Ο κ. Παπαλός εξήρε την σπουδαιότητα της Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι το συντονιστικό τοπικό όργανο είναι εκείνο, που ενεργοποιείται ίσως ελάχιστες φορές, αλλά απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια και προετοιμασία για να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Κάνοντας έναν απολογισμό της καλοκαιρινής περιόδου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το βαθμό ετοιμότητας και συνεργασίας που υπήρξε στην αντιμετώπιση πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στα όρια του Δήμου. Εκτίμησε επίσης ότι με την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα αντιμετωπιστούν και τα όποια προβλήματα προκύψουν την χειμερινή περίοδο.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών και των φορέων, καθώς και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου ανέπτυξαν ο καθένας για τον τομέα του, τις προληπτικές ενέργειες, στις οποίες έχουν προβεί και τα διαθέσιμα μέσα, με τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και διαπιστώθηκε οτι ο βαθμός ετοιμότητας σε επίπεδο Δήμου είναι ικανοποιητικός.

 

 

sigjrr

 

 

Σύσκεψη για την νέα αντιπυρική περίοδο.

Συγκλήθηκε το πρωί, στο Δημαρχείο Καρδίτσας, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καρδίτσας με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Δήμου, σε δράσεις πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με την αρ. Πρωτ. 1521/21-3-13 Εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Τη σύσκεψη συντόνισε ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός συνεπικουρούμενος από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας κ. Φίλιππο Κωτούλα, τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Γιάννη Παπακυρίτση και συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Ντούρλιας, με εκπροσώπους από το Δασαρχείο, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομική Διεύθυνση, το Κέντρο Εκπαίδευσης Στρατονομίας, τη Δημοτική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Καθαριότητας-Πρασίνου του Δήμου, την Ραδιολέσχη και τον ΕΟΣΚ.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν επί τάπητος τα παρακάτω θέματα:

Ο σχεδιασμός της υλοποίησης έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες.

Η διερεύνηση της ετοιμότητας του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών.

Ο συντονισμός σε τοπικό επίπεδο της διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, με ειδική αναφορά στην υλοποίηση της δράσης της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών.

Ο προσδιορισμός των μέτρων ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο στην πρόληψη και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών (υδροστόμια – πυροφυλάκια – Υδροσυλλέκτες).

Από τους συμμετέχοντες υπογραμμίστηκε ακόμη η ανάγκη ρυθμίσεων, ή παρεμβάσεων, τόσο στην Καρδίτσα, όσο και σε Δημοτικές Κοινότητες για την αντιμετώπιση προβλημάτων τεχνικής φύσεως, αποψίλωσης εκτάσεων και προσβασιμότητας τα οποία έχουν ήδη εντοπιστεί.

Τοποθετούμενος σχετικά ο κ. Παπαλός είπε ότι οι επισημάνσεις καταγράφηκαν και ότι παρά την δεδομένη οικονομική στενότητα του Δήμου, ελέω κρίσης και υποχρηματοδότησης από την Πολιτεία, οι αρμόδιες Υπηρεσίες είναι έτοιμες να συνδράμουν το δύσκολο έργο της πυρασφάλειας στην περιοχή μας με μηχανήματα, ή τεχνικά μέσα που διαθέτουν γι΄ αυτό τον σκοπό, αλλά και με προσωπικό, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων τους.

Στο τέλος της σύσκεψης συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών που προγραμματίζονται ενόψει του καλοκαιριού και της νέας αντιπυρικής περιόδου.

Πηγή: http://www.karditsalive.net/index.php?option=com_content&view=article&id=20400:2013-04-17-11-42-06&catid=75:local-epikairotita&Itemid=110

 

 

sigjrr

 

 

random_27.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
714682
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..54.237.183.249