Περιπολίες καλοκαιριου 2024

 

11-6-2024

Ημέρα με υψηλό (3) Δείκτη Κινδύνου πυρκαγιάς η Τρίτη 11/6/2024 και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας συνδράμει με περιπολίες στην δασοπυροπροστασία της περιοχής μας.

Τρία περίπολα κινήθηκαν σήμερα σε αντίστοιχες περιοχές του νομού.

…..

12-6-2024

ΥΨΗΛΟΣ (3) ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

προβλέπεται για σήμερα Τετάρτη 12/6/2024 στην περιοχή μας, ενώ στην γειτονική Λάρισα και την Φθιώτιδα ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός (4).

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσα θα πραγματοποιήσει και σήμερα περιπολίες δασοπυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας και κυρίως στον ορεινό όγκο.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα ισχύει προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού).

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για δεύτερη ημέρα σήμερα Τετάρτη, η περιοχή μας βρίσκονταν σε ΥΨΗΛΟ ΔΕΙΚΤΗ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ και η Ραδιολέσχη Καρδίτσας διενήργησε περιπολίες επιτήρησης και έγκαιρου εντοπισμού φωτιάς.

Τέσσερα μέλητου συλλόγου μας κινήθηκαν σετρία σημεία του νομού μας και συγκεκριμένα:

1η Περιοχή: Ρούσσο, Κρύα Βρύση, Ξυνονέρι, Μητρόπολη, Μοσχάτο, Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού, Μεσενικόλας, Μορφοβούνι, παραλίμνιος Μορφοβουνίου, Άγιος Ακάκιος, Κανάλια, Φανάρι, Χάρμα, Καππά, Πύργος Ιθώμης και Ελληνόπυργος

2η Περιοχή: Κέδρος, Ανάβρα, λίμνη Σμοκόβου, Λουτροπηγή, Ρεντίνα.

3η Περιοχή: η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα ιδιωτικά αυτοκίνητα των μελών μας, ένα εκ των οποίων φέρει δεξαμενή νερού 260 λίτρων με αντλία υψηλής πίεσης.

Ενεργοποιήθηκε σήμερα για πρώτη φορά και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και έκανε κλήσεις σε ραδιοερασιτέχνες που περιπολούσαν, για να πληροφορηθεί για την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή επιτήρησής τους.

Στην πρώτη φωτογραφία η δική μου διαδρομή όπως καταγράφηκε από σχετική εφαρμογή.

………………….

13-6-2024

ΥΨΗΛΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, παραμένει ο ΥΨΗΛΟΣ (3) ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ στο νομό μας την Πέμπτη 13/6/2024, ενώ τα 2/3 της χώρας είναι σε υψηλό δείκτη (3) και πολύ υψηλό δείκτη (4).

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει και την Πέμπτη περιπολίες δασοπυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας και κυρίως στον ορεινό όγκο.

Υπενθυμίζουμε ότι με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημητρίου Κουρέτα ισχύει προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, από τη Δευτέρα 10 Ιουνίου και καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου κατά τις ημέρες και στις περιοχές που ο δείκτης επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασία είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Συνεχίζουμε και σήμερα για τρίτη μέρα τις περιπολίες δασοπυροπροστασίας.

Μερικές όμορφες εικόνες από το μοναδικό φυσικό τοπίο της περιοχής.

Συναντήσαμε και ψιχάλες και ένα ουράνιο τόξο.

.

ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκαν και την Πέμπτη 13/6/2024 από την Ραδιολέσχη Καρδίτσας, περιπολίες επιτήρησης, προστασίας και έγκαιρου εντοπισμού τυχόν δασικής πυρκαγιάς, στην περιοχή μας.

Δύο περίπολα του συλλόγου μας κινήθηκαν στις παρακάτω περιοχές:

1. Περιοχή Μητρόπολη, Μοσχάτο, Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού, Μεσενικόλας, Μορφοβούνι, Άγιος Ακάκιος, Κανάλια, Φανάρι, Χάρμα, Καππά, Πύργος Ιθώμης, από ώρα 16:00 μέχρι τις βραδινές ώρες.

2. Περιοχή λίμνης Σμοκόβου, Κέδρος, Ανάβρα, Κτημένη, Λουτροπηγή, Ρεντίνα, από ώρα 11:30 έως τις βραδινές ώρες.

Παράλληλα από την Ε.Ρ.ΘΕ. ενεργοποιήθηκε και πάλι από ώρα 10:00 το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο ήταν σε επαφή με όλους τους ραδιοερασιτέχνες που περιπολούσαν στη Θεσσαλία και λάμβανε αναφορές για τη θέση τους και τις επικρατούσες συνθήκες.

Στη φωτογραφία η μερική καταγραφή της περιπολίας στην 1η περιοχή, καθώς η εφαρμογή δεν κατέγραψε την πορεία προς Μορφοβούνι, αλλά με διακτίνισε από τον Άγιο Αθανάσιο Λαμπερού στην αναρρυθμιστική λίμνη.

……………………….

14-6-2024

ΥΨΗΛΟΣ (3) ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Υψηλός (3) και για αύριο Παρασκευή 14/6/2024, είναι ο δείκτης κινδύνου πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας.

Η Ραδιολέσχη Καρδίτσας θα πραγματοποιήσει και αύριο Παρασκευή περιπολίες δασοπυροπροστασίας στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας και κυρίως στον ορεινό όγκο.

Λόγω της κατηγορίας του κινδύνου, με απόφαση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημητρίου Κουρέτα ισχύει προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

.

Περιπολίες δασοπυροπροστασίας

πραγματοποιήθηκαν και σήμερα Παρασκευή 14/6/2024 από την Ραδιολέσχη Καρδίτσας, τέταρτη συνεχόμενη ημέρα με υψηλό (3) δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς.

Οι περιοχές που επιτηρήθηκαν ήταν:

1. Ρούσσο, Καλλίθηρο, Καταφύγι, Λαμπερό, Άγιος Αθανάσιος Λαμπερού, Τσαρδάκι, Μεσενικόλας, Μορφοβούνι, Άγιος Ακάκιος, Κανάλια, Φανάρι, Μητρόπολη και όλη η ευρύτερη ορατή περιοχή

2. Περιοχή Κέδρου, Ανάβρας, Κτημένης, λίμνης Σμοκόβου, Λουτροπηγής, Ρεντίνας.

3. Η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Πλαστήρα.

Συμμετείχαν τέσσερα μέλη του συλλόγου με τρία ιδιωτικά αυτοκίνητα.

Στην προτελευταία φωτογραφία μια γεύση από την θερμοκρασία που επικρατούσε εκείνη την ώρα στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα (πλησίον φάρμας Ζαμπέτα), ενώ στην τελευταία η διαδρομή που κάναμε με τον SV4IMI. Ούτε 170 χιλιόμετρα δεν καταφέραμε να κάνουμε, μόνο 169,4 χλμ.

…………………….

 

18-07-2024

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΕΣ

που πραγματοποιήθηκαν από μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, λόγω του ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (3) ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ που προβλέπονταν για την περιοχή μας.

Τέσσερα (4) μέλη του συλλόγου μας χθες και τρία (3) σήμερα, με δύο (2) ιδιωτικά αυτοκίνητα κινήθηκαν στις παρακάτω περιοχές, επιτηρώντας για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς:

1. Περιοχή Τσαρδάκι, Μεσενικόλας, Μορφοβούνι, Μητρόπολη, Άγιος Ακάκιος, Κανάλια, Φανάρι, Χάρμα, Πύργος Ιθώμης, Καππά και όλη η ευρύτερη ορατή περιοχή.

2. Περιοχή Κέδρου, Ανάβρας, Κτημένης, λίμνης Σμοκόβου, Λουτροπηγής, Ρεντίνας.

Οι περιπολίες διενεργήθηκαν από τις μεσημβρινές έως τι βραδυνές ώρες.

Αύριο και πάλι θα πραγματοποιηθούν περιπολίες, καθώς η περιοχή μας παραμένει, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην κατηγορία ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (3) ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.

…………………

20-07-2024

ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ ΗΜΕΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΩΝ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ήταν η Πέμπτη 18 και η Παρασκευή 19 Ιουλίου. Μέλη της Ραδιολέσχης Καρδίτσας, λόγω του ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (3) ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ που προβλέπονταν για την περιοχή μας, πραγματοποίησαν περιπολίες επιτήρησης, αποτροπής και έγκαιρου εντοπισμού πυρκαγιάς

Δύο (2) μέλη του συλλόγου μας την Πέμπτη και τρία (3) την Παρασκευή, με δύο (2) ιδιωτικά αυτοκίνητα κινήθηκαν στις παρακάτω περιοχές, επιτηρώντας για τυχόν εκδήλωση πυρκαγιάς:

1. Περιοχή Πύργος Ιθώμης, Καππά, Χάρμα, Φανάρι, Κανάλια, Άγιος Ακάκιος, Μητρόπολη, Μορφοβούνι, Μεσενικόλας και όλη η ευρύτερη ορατή περιοχή.

2. Περιοχή Κέδρου, Ανάβρας, Κτημένης, λίμνης Σμοκόβου, Λουτροπηγής, Ρεντίνας και όλη η ευρύτερη ορατή περιοχή.

Οι περιπολίες διενεργήθηκαν από τις μεσημβρινές έως τι βραδυνές ώρες.

Σήμερα και πάλι θα πραγματοποιηθούν περιπολίες, καθώς η περιοχή μας παραμένει, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα στην κατηγορία ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (3) ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ.

Στις φωτογραφίες οι καταγεγραμμένες διαδρομές των περιπολιών των δύο ημερών στην 1η περιοχή.

 

11-8-2024

ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Προβλέπονται ισχυροί άνεμοι...

Από αύριο Κυριακή και όλη την επόμενη εβδομάδα, οι καιρικές συνθήκες θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Η μισή σχεδόν Ελλάδα θα βρίσκεται στο "κόκκινο".

Η παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που προβλέπονται, δημιουργούν εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Μπορεί η περιοχή μας να μην είναι ακόμη σε αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας, εντούτοις καθημερινά έχουμε αρκετά μικρά έως μεγάλα συμβάντα, που απασχολούν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, Η διασπορά αυτή των πυροσβεστικών δυνάμεων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα, να μην υπάρξουν άμεσα, σε πρώτο χρόνο, επαρκείς δυνάμεις για την αντιμετώπιση ενός περιστατικού και αυτό να εξελιχθεί σε επικίνδυνο.

Για το λόγο αυτό απαιτείται η εγρήγορση και υπευθυνότητα όλων μας, ώστε να αποφύγουμε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ιδιαίτερα δε να επιτηρούμε την περιοχή μας, για να εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν περιστατικό πυρκαγιάς και να ενημερώσουμε άμεσα.

…………..

14-8-2024

Τέλος και σήμερα. Μία ακόμη περιπολία πυρασφάλειας έληξε πριν λίγο.

…………

16-8-2024

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024. Άλλες 5 ώρες και 157 χλμ για την πυροπροστασία της περιοχής μας, από τους SV4IMI και SV4GEG.

Σημειωτέον ότι οι περιπολίες που πραγματοποιούνται από τους SV4JES και SV4JER στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου, Λουτροπηγής και Ρεντίνας δεν καταγράφονται.

……………..

14-9-2024

Περιπολία πυρασφάλειας με συνεφιά και αέρα και ένα όμορφο πλάνο της αναρυθμιστικής λίμνης, με φόντο τα βουνά των Αγράφων. Διακρίνεται το Μοσχάτο στα αριστερά, ενώ σπό πάνω του η Μονή Κορώνης επιτηρεί τον θεσσαλικό κάμπο και στα δεξιά ο Μεσενικόλας με τα υπέροχα κρασιά του.

………………

 

 
 

sigjrr

 
 
random_22.jpg
Greek English French German Italian Russian Spanish
1331157
(Since25Apr2012) Το_"ip"_σου_είναι_το..3.147.103.3